Bezoek illegale prostituee strafbaar?

in Geloven

Volgens ChristenUnie kamerlid Gert-Jan Segers moeten klanten van een gedwongen prostituee gestraft worden voor dit bezoek. Hij werkt op dit moment aan een initiatiefwet om dit te regelen. In het EO-programma Dit is de Dag gaat hij in debat met raamexploitant Klaas de Weerd.

Volgens Segers moet de klant alert zijn of de prostituee uit vrije wil aan het werk is. Kenmerken zoals blauwe plekken of huilbuien moeten worden gesignaleerd. Als de klant merkt dat de prostituee niet uit vrij wil werkt, maar niet aan de bel trekt, is hij strafbaar. "Iedereen is het erover eens dat die dwang iets verschrikkelijks is", licht Segers toe. "Het is immoreel om een constatering van dwang niet te melden."

Segers wil graag de klanten inzetten in de opsporing van mensenhandel en gedwongen prostitutie, omdat zij "letterlijk dichterbij komen dan politie en hulpverleners." Raamexploitant Klaas de Weerd vindt elke intentie om vrouwenhandel te bestrijden welkom, maar hij vraagt zich af of de klant degene moet zijn die dwang moet signaleren. "Deze mensen zijn niet bekwaam genoeg om dit te beoordelen." Segers denkt echter dat dit wel mogelijk is, omdat mannen nu vaak al dergelijke ervaringen uitwisselen op websites.

Wondermiddel
Het CU-kamerlid heeft goede hoop dat het voorstel door de Kamer gaat komen. "Het is nooit het wondermiddel dat elke vorm van dwang zal voorkomen. Maar ik hoop dat er ook een preventieve werking vanuit gaat. Dan zal opsporing en controle verbeterd kunnen worden."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons