'Bemiddelen tussen kerk en slachtoffers'

in Christelijk Nieuws

De Rooms-Katholieke Kerk moet bemiddeling tussen vrouwelijke slachtoffers van (buitensporig) geweld mogelijk maken. Dat adviseert Wim Deetman in reactie op de bevindingen in het vervolgonderzoek naar seksueel misbruik en geweld binnen de kerk.

De onderzoekers wilden komen tot een duidelijke definitie van (excessief) geweld, maar dat is niet gelukt. Omdat een standaard klachtenprocedure hierdoor niet mogelijk is, adviseert de commissie-Deetman tot bemiddeling tussen de kerk en slachtoffers door professionele mediators. Deze bemiddeling moet leiden tot "heling, erkenning en herstel in combinatie met financiële genoegdoening'', vindt de commissie.

Deetman adviseert om bij de behandeling van klachten niet zozeer te focussen op de harde bewijsbaarheid van het geweld, maar meer op de aannemelijkheid van het ondervonden geweld. Bij bemiddeling moet dan niet eerst bewezen worden dat het allemaal klopt.

 

Bron & foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons