Argentijn Bergoglio tot paus gekozen

in Christelijk Nieuws

De Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio (76) is woensdag tot paus gekozen. De nieuwe paus gaat Franciscus I heten. Hoewel Sint Franciscus een van de populairste katholieke heiligen is, heeft nog nooit een paus zich naar hem genoemd.

De Franse kardinaal Jean-Louis Tauran maakte als kardinaal-protodiaken vanaf het balkon van de Sint Pieter de nieuwe paus bekend.

De keuze is een totale verrassing. Bij het vorige conclaaf in 2005 werd zijn naam vaak genoemd, maar hij stond dit jaar op zeer weinig lijstjes. Franciscus I is de eerste Latijns-Amerikaanse paus ooit en de eerste niet-Europese paus sinds GregoriusIII (731-741). Hij is ook de eerste Jezuïet die paus is geworden en de eerste pater (lid van een religieuze orde of congregatie) sinds Gregorius XVI (1831-1846).


Even na 19.00 uur kwam witte rook uit de schoorsteen. Er zijn vermoedelijk vijf stemrondes geweest. Dat is één meer dan in 2005, toen de Duitser Joseph Ratzinger tot paus werd gekozen.

 

Bron & foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons