Als we maar in onszelf geloven

'Oz the Great and Powerful' over ons zelfreddend vermogen

Na 74 jaar is er weer een nieuw sprookje over het land van Oz: 'Oz the Great and Powerful'. De film vertelt de voorgeschiedenis van 'The Wizard of Oz', de klassieke film uit 1939. Nu ontdekken we hoe een goochelaar de tovenaar van Oz werd.


We leren de tovenaar kennen als een bedenkelijke circusgoochelaar genaamd Oz, die begin 20e eeuw via een tornado terecht komt in het sprookjesland Oz. Het land zucht onder het regime van een kwade heks, maar er is een profetie dat de onderdrukte burgers van Oz op een dag gered zullen worden door een gelijknamige tovenaar. Het past dus allemaal. Onze verdwaalde artiest moet wel de voorbestemde redder zijn en wordt op gepaste wijze onthaald. Oz' enige probleem is dat hij geen tovenaar is en eigenlijk alleen maar wat kan goochelen. Ondertussen wordt hij wel geconfronteerd met echte magie en hekserij.


Hoewel een klein groepje ingewijden gaandeweg achter zijn geheim komt, besluit hij om de burgers van Oz toch niet teleur te stellen en zich gewoon voor te doen als de grote Wizard—de langverwachte redder van Oz. Het is een leugen om bestwil, besluit hij; het gaat erom dat de burgers in hem geloven.


Moed

Het lukt. Uit het geloof in hun redder putten zij de moed om het kwaad uit Oz te verdrijven. Even lijkt alles fout te gaan wanneer de redder sterft—tenminste, dat denken de mensen. Het is een goocheltruc. Na zijn 'dood' herrijst hij als een goddelijke geestverschijning, geprojecteerd op een wolk. Weer allemaal gegoochel met rook en spiegels. Maar de mensen geloven het en—het belangrijkste—de heksen ook, ze slaan op de vlucht.


Onszelf redden

Onze goochelaar neemt plaats op de troon. Iedereen is blij, het land is gered. De inwoners zijn door hun geloof behouden. Maar geloof waarin eigenlijk? Ze geloven in een leugen; deze messias is hun vertrouwen niet waard. Toch heeft hij mensen een dienst bewezen; hij heeft hun eigen vermogen wakker gecoacht. En dat is de moraal: als we maar in onszelf geloven kunnen we onszelf redden.


Coach of Messias?

De burgers van Oz zijn allemaal goed: onschuldige slachtoffers die zelf niet tot enig kwaad in staat zijn. In Oz komt alle kwaad van buiten en er zit niets daarvan in hen. Deze mensen redden het dus wel met een coach—zelfs een hele foute. Ze hoeven alleen maar hun eigen goedheid te ontdekken.Maar hoe zit het buiten het land van Oz? Hoe red je mensen die wel het goede willen maar bij wie het kwade zich opdringt, die innerlijk verlamd zijn, niet in staat tot verandering? Heb ik een coach nodig of de Messias?


Auteur: Geert Heetebrij

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons