Alle stemmende kardinalen gearriveerd in Rome

in Christelijk Nieuws

Alle kardinalen die deelnemen aan de verkiezing van de nieuwe paus, zijn gearriveerd in Rome. Dat meldt de BBC. Nu de laatste van de 115 - de Vietnamees Jean-Baptiste Pham Minh Mân - sinds donderdagavond aanwezig is, kan een besluit worden genomen over eventuele vervroeging van het begin van het conclaaf.

Nu staat de eigenlijke pausverkiezing nog voor 15 maart op de agenda. De verwachting is echter dat de kardinalen mogelijk maandag al beginnen met de officiële verkiezingsprocedure waaruit de opvolger van Benedictus XVI moet voortkomen.

Volgens de Italiaanse krant Il Messaggero zijn er vier 'papabili', kandidaten die hoge ogen gooien om tot paus te worden gekozen: de Canadees Marc Ouellet, de Hongaar Péter Erdő, de Braziliaan Odilo Pedro Scherer en de Italiaan Angelo Scola.

Benedictus is vorige maand afgetreden. De leiding van de Rooms-Katholieke kerk is nu tijdelijk in handen van kardinaal Tarcisio Bertone. Hij bestuurt als kardinaal-camerlengo de kerk totdat het conclaaf van kardinalen een nieuwe paus heeft gekozen. Aan het conclaaf mogen alle kardinalen meedoen die nog geen 80 jaar oud zijn. In totaal 115 van de circa 200 kardinalen hebben die leeftijd nog niet bereikt.


Bron: ANP
Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons