"Zonder hulp was deze winter ondraaglijk geweest"

in Mediatips

In 'Geloven op 2' is er morgen een reportage van EO-directeur Arjan Lock over de vluchtelingenkampen in Libanon. In deze kampen verblijven duizenden Syriërs die gevlucht zijn voor de burgeroorlog en het geweld in hun geboorteland.

Leven op modderige grond
Eén van de vluchtelingen in dat kamp is Ghada, de 38-jarige moeder van 7 kinderen. Zij en haar gezin wonen in een geïmproviseerd huis gemaakt van dun hout en afgedankte reclameborden. Op de modderige grond liggen plastic platen.


"Zonder hulp was deze winter ondraaglijk koud geweest"
Van de hulporganisatie Medair heeft het gezin isolatiemateriaal en een kachel gekregen. Deze hulp is hard nodig nu het winter is in Libanon. “Deze winter zou ondraaglijk koud zijn geweest als wij deze materialen niet hadden gekregen”, vertelt Ghada aan één van de hulpverleners.


Onvoldoende voedsel
Inmiddels heeft het gezin ook matrassen en dekens gekregen. Maar de situatie blijft erbarmelijk. De kinderen krijgen nu geen onderwijs, en er is onvoldoende voedsel. De jongste van de zeven kinderen is pas twee jaar oud en heeft melk nodig. 


Geen geld voor voedsel en medicijnen

De man van Ghada verdient wat geld door te helpen met het oogsten van aardappelen. Van dit geld kan de familie brood kopen en een arts bezoeken. Binnenkort is de oogsttijd voorbij en heeft Ghada’s man geen werk, en dus geen inkomen meer. Terwijl de familie dit geld hard nodig heeft voor voedsel en medicijnen.

We danken Allah dat we onderdak hebben gevonden
Ondanks de moeilijke omstandigheden is Ghada ook dankbaar: “Wij zijn dankbaar dat wij hier veilig zijn aangekomen dat niemand gewond is geraakt. We danken Allah dat wij hier onderdak hebben gevonden”.

Schaarste
In de Bekaa-vallei langs de grens met Syrië, waar ook Ghada en haar gezin verblijven, zijn inmiddels duizenden vluchtelingen neergestreken. Omdat er steeds meer vluchtelingen bijkomen, raken de middelen echter snel uitgeput. Er is te weinig van alles: medicijnen, dekens en zelfs voedsel beginnen schaars te worden.

EO Metterdaad
EO Metterdaad steunt er het werk van Medair, dat nauw samenwerkt met de plaatselijke hulporganisatie Heart for Lebanon. Zo helpen ze de mensen met het isoleren tegen de winterkou en naderende regen en het aanschaffen van voedsel.

Uitzending Geloven op 2
Arjan Lock zoekt Medair en de vluchtelingen op in de Bekaa-vallei. Wilt u weten hoe het hen vergaat? Kijk dan op 21 februari om 17.05 uur naar Geloven op 2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons