"Ziel van Marianne zweefde boven de kerkdienst"

Familie Vaatstra en familie verdachte met elkaar verweven in kerkelijke gemeente

in Christelijk Nieuws

Dat Marianne Vaatstra en haar vermoedelijke moordenaar Jasper S. vlak bij elkaar woonden was al wel bekend. Maar volgens Omrop Fryslân verslaggever Auke Zeldenrust waren de levens van hun families nauw met elkaar verweven.

Dat vertelde Auke Zeldenrust woensdagavond in het programma Pauw & Witteman. De journalist kent de streek rond Zwaagwesteinde goed, waar Marianne Vaatstra en Jasper S. woonden.

Hechte gemeenschap
"Dit gaat om een conservatieve hoek in Friesland, het noordoosten, met hechte gemeenschappen. Mensen kennen elkaar, ook door de generaties heen. Ze hechten aan de grond en zijn trots op hun gemeenschap. Het eigendom van de grond van de verdachte gaat bijvoorbeeld terug tot de zeventiende eeuw."
Juist in zo'n gemeenschap grijpt zo'n moord stevig in. "Als een meisje van 16 jaar, dat je in de Supermarkt kan tegenkomen, opeens gruwelijk vermoord blijkt te zijn, doet dat alles met zo'n dorp en met de families."

Kerkdienst
De families Vaatstra en S. kwamen elkaar ook in de kerk tegen. Zeldenrust: "Om een voorbeeld te geven: In december heeft de vader van de verdachte afscheid genomen als ouderling van de Hervormde kerk in Oudwoude, en is opgevolgd door de oudste zus van het slachtoffer, van Marianne Vaatstra. Daar was ook de burgemeester bij, en die woonde in Oudwoude en zat erbij in die dienst. Dus ja, het komt dan zo dichtbij elkaar..."
Paul Witteman: "Dus je zou dan kunnen zeggen: de ziel van Marianne Vaatstra zweeft boven zo'n gebeurtenis." Zeldenrust: "Ja, absoluut."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons