Schade aan kerken in Groningen

Aardbeving zorgt voor scheuren in de muren

in Christelijk Nieuws

Niet alleen de huizen, ook de kerken in Groningen lopen schade op naar aanleiding van de aardbevingen in Groningen. Dat blijkt uit een reportage van De Vijfde Dag.

In de reportage is een kerk uit de 13e eeuw te zien. Sinds een half jaar zitten er grote scheuren in de muren van de kerk. Ingenieur Roel de Jong kent het gebied in Groningen goed en weet dat juist een eeuwenoude kerk kwetsbaar is: "Het meest kwetsbaar zijn toch de oude gebouwen en monumenten. Die hebben veel verbouwingen gehad in de loop der eeuwen en daardoor zijn het kwetsbare bouwwerken."

Noodklok
In oktober luidde de Stichting Oude Groninger Kerken de noodklok voor de kerken in hun beheer. Dat meldde het Reformatorisch Dagblad. "Scheuren en brokstukken zijn met het oog te zien. Wat is de onzichtbare schade aan deze vaak kwetsbare gebouwen. Wat brengt toekomstige bevingen te weeg?" vraagt de stichting zich af. De stichting heeft destijds de kerken die schade hebben opgelopen bouwkundig laten inspecteren. Aan de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) te Assen is een brandbrief geschreven.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons