'Redt Jezus van de afvalhoop'

Man verzamelt overtollige huisbeelden

in Christelijk Nieuws

Oude Maria's, Jezussen en andere huisbeelden liggen in schuurtjes, op zolders - en worden soms zelfs heel oneerbiedig gebruikt als stoepkrijt. Gert de Weerd start daarom een reddingsoperatie voor huisbeelden.

Grof vuil
Redt Jezus van de afvalhoop is een actie waarbij mensen hun overtollige huisbeelden kunnen inleveren bij winkelcentra in Limburg. De afzenders zijn bang dat hun nabestaanden de beelden anders bij het grof vuil zetten of vinden dat een heiligenbeeld niet verhandeld hoort te worden.

Zo kreeg De Weerd, in het dagelijks leven ook directeur van het museum Vaals, een communieschilderij van een oudere dame. "Ze hoorde van onze actie en vroeg of we het schilderij alsjeblieft wilden ophalen. Ze was zo bang dat de kinderen het na haar dood zouden weggooien. Maar iedere maand komt ze naar het museum om het even te bekijken."

Geruststellende gedachte
Voor de beelden is al een plek in een nieuw museum - een leegstaande kerk. "Dat is voor de mensen die hun beelden komen brengen of opsturen een geruststellende gedachte," aldus De Weerd. De Weerd kan nog steeds huisbeelden in alle soorten en maten gebruiken. "De veelheid ervan maakt het leuk."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons