"Red onze kinderen uit christelijke pleeggezinnen"

Islamitische kinderen in christelijke pleeggezinnen: "Kan dat niet anders?"

in Geloven

Het is een opmerkelijke uithaal vanuit Turkije naar Nederlandse pleeggezinnen: Turkse kinderen in ons land zouden gered moeten worden uit de handen van christelijke of homoseksuele pleegouders. Volgens een Turkse commissie worden de kinderen bewust bij dergelijke gezinnen geplaatst om ze te "vernederlandsen" of te "bekeren tot het christendom". De Vijfde Dag ging op bezoek bij bezorgde islamitische ouders: "Ze maken het hoofd van onze kinderen gek."

"Ze brengen mijn kinderen naar de kerk, ze lezen de Bijbel. Als mijn kinderen zelf gaan: geen probleem. Maar zíj brengen hen daarheen", is de klacht van een islamitische ouder. Veel ouders hebben er moeite mee dat hun kinderen niet in de islamitische traditie opgevoed worden. "We vieren natuurlijk ook de moslimfeestdagen, maar verder draait ze gewoon mee in ons gezin, inclusief kerkbezoek en christelijke feestdagen", reageert een christelijke pleegouder.

Niet de intentie
De Vijfde Dag spreekt ook met Joël Voordewind (ChristenUnie): "De Turkse overheid laat overkomen alsof het een bewuste actie zou zijn. Dat is absoluut niet de intentie van de pleegouders. Zij springen in een noodsituatie waaruit de kinderen komen en natuurlijk doen ze dat in hun eigen context." Het probleem is volgens Voordewind dat er te weinig Turkse pleeggezinnen voorhanden zijn: "De Turkse overheid zou er beter aan doen Turkse gezinnen op te roepen pleeggezin te worden." Maar ook nu al gaat Jeugdzorg zoveel mogelijk uit van het belang van het kind. De oplossing is om zo dicht mogelijk aan te sluiten bij het netwerk van het gezin. Als die oplossing niet voor handen is, kan een islamitisch kind ook in een christelijk gezin komen.

Wat vind jij?
Mogen pleegouders uitgesloten worden op basis van religieuze overtuiging of seksuele geaardheid?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons