Rechter: ID-kaart moet ook op sabbat

Vandaag uitspraak in Den Haag over principe-kwestie: 60 euro boete

in Christelijk Nieuws

Mag een orthodox-joodse man op sabbat (zaterdag) zijn identiteitskaart thuislaten omdat zijn geloof voorschrijft dat hij buiten geen goederen bij zich mag hebben? Nee dus.

Een 42-jarige orthodox-joodse man die tijdens de sabbat geen identiteitsbewijs kon laten zien, heeft daarvoor in hoger beroep een boete gekregen van 60 euro. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag laten weten. Het hof bepaalde dat iedereen zich moet kunnen legitimeren.

De man draagt als orthodoxe jood om religieuze redenen tijdens de sabbat (zaterdag) niets anders dan zijn kleding. Eerder oordeelde de kantonrechter dat de man vanwege zijn geloof geen ID bij zich hoefde te hebben. De rechter vond dat zijn religieuze plicht zwaarder woog dan zijn plicht om aan de wet te voldoen. Het Openbaar Ministerie ging tegen die uitspraak in hoger beroep.

"God staat niet boven de wet"
De uitspraak leidde vorig jaar in de Tweede Kamer tot de nodige politieke verontwaardiging. Zo vroeg Tweede Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) om opheldering: "Het lijkt de omgekeerde wereld. Elke religie is begrensd door de wet en de wet wordt niet begrensd door religieuze overtuigingen." D66’er Boris van der Ham twitterde onder andere: "God boven de wet. Nee".

Volgens de aanklager in hoger beroep is het gewoon wettelijk verplicht om je te kunnen legitimeren. Die verplichting is geen inbreuk van betekenis op de godsdienstvrijheid van de man. "Dit gaat om een principiële juridische kwestie", motiveerde de woordvoerster van het OM het hoger beroep. "We willen dat mensen weten waar ze aan toe zijn."


Bron en Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons