Profiel: Paus Benedictus XVI

in Christelijk Nieuws

Levensloop van Paus Benedictus XVI.

Doopnaam: Joseph Aloisius Ratzinger

Pausennaam: Benedictus XVI (de gezegende)

Geboren: Marktl am Inn, Duitsland, 16 april 1927

Levensloop

Ratzinger studeerde na het gymnasium theologie en filosofie en werd in 1951 tot priester gewijd. Hij geldt als een van de belangrijkste denkers binnen de moderne katholieke kerk. In 1977 werd Ratzinger aartsbisschop en kardinaal, en in 2002 deken van het college van kardinalen. Na het overlijden van Johannes Paulus II werd hij op 19 april 2005 verkozen tot de 265e paus.
Bijzonderheden: Benedictus XVI geldt, ook gezien de hoge leeftijd waarop hij werd benoemd, van meet af aan als een 'tussenpaus'. Hij staat verder bekend om zijn conservatisme, waarbij vooral zijn opvattingen over homoseksualiteit voor veel opschudding hebben gezorgd.

Update 13:39: 'Benedictus was niet één van de hele groten'
Paus Benedictus XVI zal de geschiedenisboekjes niet ingaan als "een van de hele grote pausen.'' Hij heeft tijdens zijn pontificaat niet veel echt opvallende dingen gedaan en is bovendien een paar keer flink uitgegleden door onhandige opmerkingen.

"Benedictus XVI was 25 jaar de rechterhand van zijn voorganger Johannes Paulus II. Hij heeft als paus vooral op de winkel gepast en het beleid van zijn voorganger voortgezet. De kardinalen hebben hem destijds behoorlijk snel benoemd. Ik heb altijd het vermoeden gehad dat de kardinalen toen niet zo goed wisten welke kant ze uit wilden met de kerk.''

Kerkgeleerde Peter Nissen van de Radboud Universiteit in Nijmegen noemt Benedictus XVI een "kamergeleerde'' en een "onhandige communicator''. Hij wijst onder andere op de kerkelijke rehabilitatie in 2009 van de Britse bisschop Richard Williamson, een notoire Holocaustloochenaar. De paus kwam daarover hard in aanvaring met de Bondskanselier van zijn geboorteland Duitsland en moest later bakzeil halen.

Een schaduw over het pontificaat van Benedictus is volgens Nissen ook het omvangrijke misbruikschandaal in de katholieke kerk. De kerkelijke leiding, inclusief de paus, heeft dat zo lang mogelijk binnenskamers gehouden en in de doofpot proberen te stoppen. "Dat schandaal laat Benedictus voor zijn opvolger achter, want het boek is nog niet dicht. Andere grote problemen zijn de ontkerkelijking van West-Europa en de verhouding met de andere wereldgodsdiensten. De islam is de snelst groeiende godsdienst ter wereld en een nieuwe paus zal daar meer aandacht aan moeten besteden dan Benedictus XVI heeft gedaan.''

 

Bron & foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons