Poetin wil meer invloed kerk op gezinnen

in Christelijk Nieuws

President Vladimir Poetin van Rusland wil dat de Russisch-Orthodoxe Kerk meer te zeggen krijgt over het gezinsleven, het onderwijs en de strijdkrachten. Dat zei de vroegere geheim agent in de communistische Sovjet-Unie bij een plechtigheid waarin werd gevierd dat patriarch Kyrill 4 jaar geleden hoofd van de veruit grootste kerk in Rusland werd.

Patriottisme, geloof en geestkracht
Sinds de val van het communisme in het begin van de jaren 90 is de Russisch-Orthodoxe Kerk opgebloeid. Poetin probeert het geloof te verbinden met zijn eigen streven om het patriottisme onder de Russen te versterken. "In het hart van alle overwinningen en grote prestaties van Rusland staan patriottisme, geloof en geestkracht'', zei Poetin vrijdag.

Scheiding kerk en staat behouden
De relatie tussen Poetin en de kerk is versterkt door het optreden van de Russische justitie tegen de vrouwenpunkband Pussy Riot. Twee leden van de groep werden vorig jaar tot opname in een strafkamp veroordeeld, nadat zij in de kathedraal van Christus de Verlosser in Moskou een lied hadden gezongen dat tegen Poetin was gericht. Volgens de president moet de scheiding van kerk en staat behouden blijven, maar moeten de Russisch-Orthodoxe Kerk en andere traditionele kerkgenootschappen alle kansen krijgen om gezinnen bij de opvoeding van kinderen van dienst te zijn en de patriottische geest van de krijgsmacht versterken.


Bron & foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons