Paus: "De Heer leek te slapen"

Paus neemt afscheid en dankt gelovigen

in Christelijk Nieuws

De vermoeid ogende Paus Benedictus XVI heeft woensdag emotioneel afscheid genomen van de gelovigen die massaal naar zijn laatste openbare optreden als paus waren gekomen. Met een menigte van tienduizenden mensen op het zonovergoten Sint-Pietersplein memoreerde hij het moment dat hij als paus is gekozen. Vanaf het begin leek het pausschap hem al een "zware last". Toen hij werd verkozen, vroeg hij God of hij zeker wist dat dit de juiste keuze was.

"Als u mij vraagt, gooi ik op uw woord de netten uit, in de zekerheid dat u me leidt," bad Joseph Ratzinger toen hij als paus gekozen werd. Met 'netten uitgooien' doelt hij op de roeping van Petrus en zijn broer Andreas toen Jezus zei: "Kom, volg mij! Ik zal jullie vissers van mensen maken." Benedictus: "En God heeft me ook geleid: ik heb dagelijks zijn aanwezigheid ervaren."

Ruige zee en tegenwind
Benedictus heeft in zijn pausschap momenten van "vreugde en licht" meegemaakt, maar ook moeilijke tijden. Hij voelde zich als Petrus op het meer van Galilea, met ruige zee en tegenwind: "De Heer leek te slapen. Toch wist ik dat hij er altijd bij was. Hij zal de kerk niet zal laten zinken."

Tweet
De paus dankte tenslotte allen die zijn besluit van 11 februari met begrip hebben vernomen en zei met gebed in dienst van de kerk te blijven. In mogelijk zijn laatste tweet via @pontifex schrijft hij: "If only everyone could experience the joy of being Christian, being loved by God who gave his Son for us!" (Als iedereen de vreugde van het christen-zijn zou kunnen ervaren, geliefd te zijn door God die zijn Zoon voor ons gaf!)

Emeritus paus
Benedictus XVI is de eerste paus in honderden jaren die niet als paus overlijdt. Hij wordt om gezondheidsredenen emeritus paus. Morgen zal hij nog de kardinalen begroeten, daarna zal hij in de avond per helicopter vertrekken naar het pauselijke Castel Gandolfo. Daar zal hij zijn laatste groet brengen vanaf het balkon.


Lees de hele (Engelse) toespraak van de Paus bij Vatican Radio.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons