Paus Benedictus treedt 28 februari af

Paus: niet meer genoeg kracht door ouderdom

in Christelijk Nieuws

Paus Benedictus XVI treedt terug op 28 februari. Dat heeft het Italiaanse persbureau ANSA maandag bekendgemaakt. De 85-jarige Benedictus XVI treedt af omdat hij door zijn hoge leeftijd niet meer de kracht heeft om de functie van paus uit te oefenen. Dit staat in een maandag door het Vaticaan uitgegeven verklaring.

Update 16:00: Paus van grote betekenis voor Joden'
Benedictus XVI heeft als geen andere paus zo veel stappen gezet om de relatie tussen de Rooms-Katholieke Kerk en de Joden te verbeteren. Niet alleen heeft geen enkele paus zo veel synagoges bezocht, ook gaf hij de relatie een grondige theologische onderbouwing en liet hij blijken diep doordrongen te zijn van de betekenis van het Jodendom voor de kerk.

Dat heeft voorzitter Ronald S. Lauder van het Joods Wereld Congres (WJC) gezegd in een reactie op het aangekondigde aftreden van Benedictus. Hij meent dat de paus de betrekkingen met de Joden op een ongeëvenaard niveau heeft gebracht.

De paus had altijd een ontmoeting met de Joodse gemeenschap in de landen die hij bezocht en ging voort op de vooruitgang die onder zijn voorganger, Johannes Paulus II, was bereikt. Onder die paus ging het Vaticaan diplomatieke relaties met Israël aan.

Het JWC vertegenwoordigt Joodse gemeenschappen in 100 landen. Sinds zijn oprichting in 1936 heeft het een belangrijke rol gespeeld in het bevorderen van de Joods-katholieke dialoog.

Update 15:50: Regering respecteert onverwacht aftreden paus
"De Nederlandse regering respecteert het onverwachte besluit van de paus om af te treden.'' De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat maandag laten weten.
"Paus Benedictus heeft belangrijke bijdragen geleverd aan de katholieke kerk en wordt hiervoor ook door velen in ons land gewaardeerd'', aldus de verklaring van de RVD. De regering wenst paus Benedictus "alle sterkte met zijn gezondheid''.

Update 15:25: Bisschoppen: paus een waar herder
Paus Benedictus XVI heeft zich een waar herder voor de kerk getoond. Hij speelde een niet te onderschatten rol in de Rooms-Katholieke Kerk. Dat stelt de Nederlandse Bisschoppenconferentie in een maandagmiddag uitgegeven verklaring over het terugtreden van de paus, op 28 februari om 8 uur 's avonds.

"Hij geldt als een van de grootste theologen in de katholieke wereld van de tweede helft van de 20e eeuw en het begin van de 21e eeuw. Zijn kennis beperkt zich niet alleen tot de dogmatiek, waarin hij in zijn jonge jaren hoogleraar was, maar strekt zich uit tot het hele terrein van de theologie'', schrijven de bisschoppen, die vinden dat de paus zijn grote kennis heeft laten doorklinken in de encyclieken en brieven die hij openbaarde.

De bisschoppen spreken van een "historisch besluit''. Alleen in 1294 en in 1415 is eerder een paus teruggetreden. Alle andere pausen stierven in het ambt. "Wij bidden voor paus Benedictus dat hij ook na zijn aftreden rijkelijk door God gezegend mag zijn'', wensen de Nederlandse kerkvaderen hem toe.

Update 14:33: Jonge katholieken 'onthutst' over vertrek paus
 Jong Katholiek, de jongerenorganisatie van de Nederlandse kerkprovincie, is "onthutst'' over het plots aangekondigde vertrek van paus Benedictus XVI. "We zijn totaal verrast door de berichtgeving over zijn terugtreden'', meldt de organisatie.

Jong Katholiek organiseert onder andere de Nederlandse deelname aan de Wereldjongerendagen (WJD), de jaarlijkse internationale ontmoeting van katholieke jongeren tot 30 jaar. Die heeft deze zomer plaats in Rio de Janeiro, in Brazilië. Hoofdmoot van de WJD is elk jaar de ontmoeting met de paus en een door hem opgedragen mis.

Of het vertrek van de huidige paus gevolgen heeft voor de WJD was maandag nog niet bekend. Aan het in 1984 door paus Johannes Paulus II bedachte evenement doen elk jaar 2 tot 3 miljoen jongeren mee, onder wie zo'n duizend Nederlanders.

Update 13:54: PKN: paus droeg weinig bij aan oecumene
Paus Benedictus XVI heeft tijdens zijn pontificaat weinig stappen vooruitgezet voor de verbetering van de oecumene, de samenwerking tussen de kerken. "Wij betreuren dat'', zei een woordvoerder van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) maandag in een reactie op het aftreden van de paus.
De PKN heeft wel respect voor de beslissing van de paus: "Als je niet hoeft af te treden maar je zegt, ik heb de kracht niet meer, dan is dat een moedige keuze''. Verder is zijn "hart voor de jeugd'' de PKN bijgebleven, getuige de inzet van de paus bij de Wereldjongerendagen.

Update 13:48: Antoine Bodar op ND.nl: "De paus is moe en oud, vermoed ik."

Update 13:39: 'Benedictus was niet één van de hele groten'

Update 13:30 Vaticaan hoopt in maart nieuwe paus te kiezen

Het Vaticaan hoopt dat het conclaaf van kardinalen binnenkort bijeenkomt om de nieuwe paus te kiezen als opvolger van paus Benedictus. Medio maart zou er witte rook uit de schoorsteen moeten komen. Dat heeft een woordvoerder van het Vaticaan maandag gezegd.

Update 13:25: Kardinaal Eijk bij conclaaf over opvolging
Aartsbisschop Wim Eijk van Utrecht zal als enige Nederlander meedoen aan het conclaaf van kardinalen over de opvolging. De enige andere Nederlandse kardinaal, Ad Simonis, werd in november 2011 80 en is daarmee te oud voor deelname aan het overleg, zo liet de woordvoerder van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland maandag weten.

Aan het conclaaf in Rome doen maximaal 120 kardinalen mee, die niet ouder zijn dan 80. Kardinaal Eijk kan evenals alle andere deelnemers tot nieuwe paus worden gekozen. Het conclaaf kiest de nieuwe paus namelijk vrijwel altijd uit zijn midden.

Het is nog niet bekend is wanneer het conclaaf wordt gehouden.

Update 13:15: Volledige verklaring van paus Benedictus XVI zowel op schrift als audio op Vatican Radio.

Update 13:07: Woordvoerder RK-Kerk 'overvallen' door nieuws
"Zoals menigeen in Nederland'' is de landelijk woordvoerder van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland "overvallen'' door het plotselinge nieuws over het aftreden van de paus. De Nederlandse bisschoppenconferentie komt in de loop van maandagmiddag met een reactie, zo liet hij weten.

Update 13:04: 'Paus had moeite met intriges Vaticaan'
Paus Benedictus XVI had grote moeite met de intriges in het Vaticaan. Dit heeft zijn vriend Max Seckler maandag gezegd tegen het Duitse persbureau DPA.

"Hij heeft erg geleden onder sommige dingen die de functie met zich meebrengt'', aldus de Duitse theoloog. "Je kunt je moeilijk voorstellen wat voor intriges er zijn in Rome waar je je mee moet bezighouden. Dat is een zware belasting voor hem geweest, omdat hij immers theoloog is en een edel mens.''

Update 13:00: 'Aftreden paus was verrassing'
Het aftreden van de paus was een verrassing. Benedictus XVI had ook zijn naaste medewerkers niet op de hoogte gesteld. Dit heeft de woordvoerder van het Vaticaan, Federico Lombardi, maandag gezegd.

Volgens Lombardi is het aftreden volledig in overeenstemming met het kerkelijk recht en gebeurt het uit vrije wil. Er zouden verder geen "moeilijkheden met het pausschap'' zijn geweest.

Eerder sprak kardinaa lAngelo Sodano, voormalig 'premier' van de kerkelijke staat, van een "donderslag bij heldere hemel''.

Update 12:57: Duitse regering 'bewogen' door aftreden paus
De Duitse regering is "bewogen en geraakt'' door het verrassende aftreden van paus Benedictus XVI. Dat heeft een woordvoerder maandag gezegd.
"De Duitse regering heeft het hoogste respect voor de Heilige Vader, voor wat hij heeft gedaan, voor de bijdragen die hij tijdens zijn leven heeft geleverd aan de katholieke kerk'', aldus de zegsman. "De redenen voor deze beslissing, welke dat ook zijn, dienen te worden gerespecteerd."

Update 12:50: Profiel: Paus Benedictus XVI

Update 12:44 Bron: Reformatorisch Dagblad: Tussenpaus - "Een paus naar het beeld van Johannes Paulus II”, schreef RD-correspondent Ewout Kieckens in het Reformatorisch Dagblad van 20 april 2005. "Een tussenpaus. Dat zijn de eerste schetsen die te maken zijn van Joseph Ratzinger, die de pausnaam Benedictus XVI heeft aangenomen.” Lees het hele artikel in Digibron.

Update 12:37: Broer: paus kan niet meer reizen als voorheen
De arts van Benedictus XVI heeft de paus geadviseerd geen transatlantische reizen meer te maken. Ook heeft het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk steeds meer moeite met lopen. Dit heeft zijn oudere broer, Georg Ratzinger (89), maandag gezegd tegen het Duitse persbureau dpa.

De paus maakte zijn aftreden zelf in het Latijn bekend tijdens de heiligverklaring van de martelaren van Otranto, zo meldt de krant la Repubblica op zijn website. De martelaren van Otranto zijn 800 inwoners van de Zuid-Italiaanse stad die in 1480 door de Turken werden gedood omdat zij weigerden over te stappen naar de islam.

De paus heeft naar eigen zeggen lang nagedacht voordat hij dit besluit heeft genomen in het belang van de kerk, aldus persbureau ANSA. In de huidige tijd met snelle veranderingen heeft een paus niet alleen mentale, maar ook fysieke kracht nodig, aldus Benedictus XVI.
De paus maakte bekend dat zijn aftreden op 28 februari om 20 uur ingaat. Na zijn aftreden wil hij de kerk met zijn gebeden blijven dienen.

De Duitse kardinaal Joseph Ratzinger werd in 2005 tot hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk gekozen. Normaal blijven pausen tot hun dood in functie. Het is tot nu toe slechts één keer eerder voorgekomen dat een paus opstapte. Dat was in 1294, toen paus Celestinus V de functie neerlegde.

Bron & foto: ANP

Beelden terugtreden paus Benedictus XVI

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons