"Niet alleen een hoop stenen die kapot is"

De Amelandse pastoor over de afgebrande kerk

in Christelijk Nieuws

De Amelanders zijn aangeslagen nadat een brand hun kerk volledig verwoest heeft. Toch kan er nog wel een grapje af, vertelt pastoor Paul Verheijen aan de NOS: "Eerst hadden we een kerk zonder pastoor, nu een pastoor zonder kerk."

Paul Verheijen was pas twee dagen pastoor in de Sint-Clemenskerk op Ameland, toen de kerk afbrandde. "Van de kerk is echt niets meer over." De brand heeft grote impact op de parochianen. "Zij zijn in die kerk gedoopt, getrouwd en hun ouders zijn vanuit de kerk begraven. Het is niet alleen een hoop stenen die kapot is, maar veel meer dan dat."

Pastorie
De neogotische kerk uit 1878 is ongeveer 30 meter lang en gebouwd door Pierre Cuypers die ook het Rijksmuseum in Amsterdam heeft ontworpen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Het lukte de brandweer de pastorie en een bijgebouw te redden van de vlammen.

Luister het radiofragment bij NOS.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons