Na weigerambtenaar nu ook weigerbakker

Christelijke bakker bakt geen taart voor lesbische bruiloft

in Christelijk Nieuws

De christelijke bakker Aaron Klein uit Oregon (VS) heeft voor veel oproer gezorgd nadat hij weigerde een bruidstaart te maken voor een lesbische bruiloft.

"Ik wil niemand kwetsen met deze weigering, het is gewoon iets waar ik sterk in geloof", is de verklaring van Klein voor zijn daad.

Zijn daad roept zowel bijval als afkeer op. Mailtjes met begrip en steun, maar ook tientallen uitgesproken demonstranten in de buurt van de bakkerszaak. "Het is onjuist en het is een misdaad in Oregon, zegt demonstrant Rob Cochran tegen de Amerikaanse pers.

Weigeren vanuit godsdienstvrijheid
De wet van Gelijkheid in Oregon uit 2007 verbiedt discriminatie gebaseerd op seksuele oriëntatie en gender identiteit, maar bakker Klein verwijst naar het recht om zijn geloof te praktiseren.

De officier van justitie in Portland Paula Barran geeft aan dat dit een boeiende testcase is. Wetten zijn niet bedoeld om grondwettelijke bescherming aan te tasten, dus wordt het boeiend wanneer iemand een religieuze motivatie heeft om iemand zijn handel te weigeren op grond van seksuele orientatie. Aldus The Christian Post.

Een soortgelijke aanklacht ingetrokken
In Iowa kreeg bakker Victoria Gildes een soortgelijke aanklacht van een lesbisch stel, maar zag dat de aanklacht later weer worden ingetrokken. "Vermoedelijk gebeurt dit omdat ik vanuit huis mijn taarten maak. De kleine ondernemers worden met rust gelaten." Over collega Klein uit Oregon zegt ze dat God met hem is en dat Hij zijn bedrijf zal zegenen.

De staat stelt een onderzoek in naar de situatie rondom bakker Klein.

Zoals we in Nederland de weigerambtenaar kennen zo kennen ze in de V.S. nu dus de weigerbakker.

Weigeren in Nederland
In Nederland is deze discussie over de weigerambtenaar nog in volle gang. De coalitiepartners VVD en PvdA hebben in het regeerakkoord opgenomen dat er geen weigerambtenaars meer worden benoemd, maar er is nog onduidelijkheid over de zittende ambtenaren.

Zittende weigerambtenaars
Daarom was het gisteren nieuws dat Minister Ronald Plasterk in het Nederlands Dagblad liet weten dat hij de bestaande gewetensbezwaarden wil ontzien. Terwijl het Europese Hof de vorige maand een uitspraak deed dat een Engelse zittender weigerambtenaar mocht worden ontslagen, pleit Plasterk dus voor het ontzien van de zittende weigerambtenaar.

In Nederland lijkt het erop dat het verbod op discriminatie terrein wint ten opzichte van de vrijheid van godsdienst.

Welk van deze twee vind jij het zwaarst wegen?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons