Kleine levensbeschouwelijke omroepen verdwijnen

Zonder budget en zendtijd geen bestaansrecht

in Christelijk Nieuws

Voor de kleine levensbeschouwelijke omroepen is in het toekomstige en compacte omroepbestel geen plek meer. De publieke omroep telt vanaf 2016 nog maximaal acht omroeporganisaties. Dat zijn er nu nog 21.

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) kondigde in december al aan dat de religieuze omroepen als RKK en IKON vanaf 2016 geen apart budget meer krijgen. Vandaag blijkt uit het uitgewerkte wetsvoorstel dat de omroepen ook hun zendtijd verliezen. Dat betekent dat ze geen bestaansrecht meer hebben en moeten stoppen.

Andere omroepen
Volgens Dekker bleek uit gesprekken met de kleine religieuze omroepen dat ze geen goede programma’s kunnen blijven maken of andere financieringsbronnen kunnen aanwenden. "Andere omroepen zijn ook prima in staat goede levenbeschouwelijke programma’s te maken. Daarvoor zijn niet allemaal verschillende omroepen nodig", zegt Dekker. Hij wil hierover afspraken maken met ‘Hilversum’.

Kwaliteitstelevisie
De EO heeft eind vorig jaar al bekend gemaakt de samenwerking met IKON en Zendtijd voor Kerken (ZvK) aan te willen gaan om het voortbestaan van de omroepen te waarborgen. EO-directeur Arjan Lock: “We vinden het erg en onverstandig dat de staatssecretaris heeft besloten de kleine levensbeschouwelijke omroepen te schrappen. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om het geluid van de kerken door te laten klinken. Zowel IKON als ZvK hebben in de afgelopen decennia laten zien dat ze kwaliteitstelevisie kunnen maken, dus dat geeft veel vertrouwen voor de toekomst.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons