'Ik voelde iets wat wonderlijk, anders en mooi was'

in Geloven

Actrice en presentatrice Lieke van Lexmond trok zich voor de nieuwe serie Op Zoek Naar God terug in een Limburgs klooster. Of ze Hem vond, laat ze liever aan het oordeel van de kijker over. Een tipje van de sluier dan? "Dit is het grootste cadeau dat ik ooit heb gekregen."

"Toen ik hiervoor gevraagd werd, was mijn eerste gedachte: ‘Wat moet ik me voorstellen bij God?” vertelt Lieke van Lexmond (30). “’En wil ik Hem wel leren kennen, als Hij bestaat?’ Toch was mijn nieuwsgierigheid gewekt. Als ik in een klooster ben, zal God Zich wel aandienen, dacht ik. Ik zei tegen God: ‘Toont U Zich maar, ik wil het nu wel voelen.’"
 

IJdelheid

Het contrast tussen de stilte van het klooster en Liekes bestaan kan bijna niet groter. Al sinds haar kindertijd is Lieke als actrice actief in de showbusiness, een wereld van glamour, interviews, roddels en imago. Een wereld waarin het belangrijk is dat mensen je aardig vinden. "Maar wie ziet míj, als mens? In het klooster werd ik gezien door broeder Nikolaas en zuster Ruth, zonder die vertroebelende muur van bekendheid. Dat was voor mij echt een verademing. Het klooster gaat niet over grote plannen en extravagante levens, waar ik me normaal mee bezig houd."
Ook Liekes ijdelheid wordt meteen overboord gekieperd. "Je doet geen spatje make-up op je gezicht, dat is er niet. Het was fijn om ook zoiets kleins los te laten."
De eerste dagen in het klooster zijn voor haar heel rustgevend. "Voor ik eraan begon, was ik nerveus, bang dat er een brok ellende boven zou komen drijven. Maar ik werd juist rustig. Je merkt dat het leven waarvan je dacht dat het in je telefoon zat, vervaagt. Je gaat terug naar de kern van wie je bent. Zo was ik veel buiten aan het werk: bladeren vegen, opruimen, hardlopen. Ik ben opgegroeid in een klein dorpje in de natuur, waar ik ook altijd in de tuin was, met m'n moeder. Dat kwam weer helemaal terug."

Tranen

In het klooster heerst volledige stilte. Zelfs non-verbale communicatie zou je kunnen afleiden van je eigen zoektocht naar God, dus ook dat is niet toegestaan. De enige communicatiemiddelen zijn een webcam, een gesprek met de persoonlijke begeleider en driemaal daags de Bijbel lezen. Dat was voor Lieke heel wat. "Ik ben wel katholiek opgegroeid, maar had nog nooit zelf de Bijbel geopend. Gelukkig was broeder Nikolaas er om het mij te leren. Tijdens het mediteren las ik een bijbelgedeelte en legde dat verhaal vervolgens op mijn eigen leven. Ik herinner me het verhaal van Maria, die huilt bij het graf van Jezus. Haar blik is troebel door de tranen. Dan vroeg ik me af: wat in mijn leven zie ik niet helder? Waardoor komt dat? Door het zo te lezen, is de Bijbel voor mij een levend boek geworden."

Krantenkoppen

Ook Liekes beeld van gelovigen veranderde. "Ik had het idee dat zij kortzichtige mensen zijn die blindelings luisteren naar een dominee of priester, en continu letten op regels die ze moeten houden. Terwijl ik juist geloof in openheid, ruimte, geen oogkleppen."

Hield dat beeld je tegen tijdens je zoektocht?
"Ja. Op een dag voelde ik iets wat wonderlijk, anders en mooi was. Dat was te gek! Was het God? Ik weet het niet zeker. Ik weet alleen dat ik het heb ervaren, en dat het mij kalmeerde en verrijkte. Nikolaas zei: 'Je hebt een godservaring gehad.' Tegelijk durfde ik dat niet hardop te zeggen, want ik zag de koppen alweer in de kranten staan: 'Lieke gelooft in God.' Dan word ik in het slechte plaatje van gelovige geperst en zo zie ik mezelf niet. Dat was heel moeilijk. Ik kwam erachter dat ik het niet cool vind om in God te geloven."

Praat je nu wel met anderen over je godservaring?
"Eigenlijk niet, want zo'n ervaring is heel intiem. Hoe meer je erover praat, hoe vager de herinnering wordt. Je gaat de boel analyseren – was dit God of niet? – en uitleggen wat je voelde. Maar het hoeft niet beoordeeld te worden. Daarnaast heb ik niet de behoefte om hiermee te koketteren. Dan wordt het zo'n Lieke-show en dat past juist niet bij de oprechtheid en puurheid van het klooster."

Cadeau

Na een week keerde Lieke terug naar haar eigen wereld, maar ze is blij met haar kloostertijd; de stilte en het alleen zijn vliegen niet meer op haar af. "Als ik vroeger op de bank ging zitten, dacht ik: 'Oké, en wat nu?' Nu zoek ik de eenzaamheid op, omdat ik behoefte heb aan rust. M'n hart geeft eerder aan wanneer het klaar is met de drukte."
Ze vindt het zelfs "cool" dat het klooster haar een bijzondere ervaring gaf. "Het is het grootste cadeau dat ik ooit heb gekregen. Er is zoveel onrust in de wereld. Maar ik kan nu, waar ik ook op aarde ben, die bijzondere rust en liefde ervaren. God is er voor iedereen en Hij wil in iedereen zijn. Als je je daarvoor openstelt, ontvang je dat. Vroeger was ik er cynisch over: mensen geloven alleen omdat ze hun eigen verantwoordelijkheid niet aankunnen. Dan zoeken ze het bij een Ander. Maar daar denk ik nu anders over. Dit is te inspirerend om los te laten."

Tekst: Gerteke de Jong
Beeld: Frank Ruiter

Lieke kort

Lieke van Lexmond komt op 6 februari 1982 ter wereld in IJsselstein. Als kind speelde ze al in commercials en deed ze modellenwerk. Haar rol als Charlie in de RTL-soap Goede Tijden Slechte Tijden was een doorbraak bij het grote publiek. Nu ze hiermee is gestopt, concentreert ze zich vooral op het presenteren van tv-programma's. Lieke heeft op dit moment geen relatie.

In Op Zoek Naar God maken bekende Nederlanders een zoektocht, met als doel het vinden van God. Dit jaar doen vijf bekende vrouwen mee: actrice Lieke van Lexmond, topmodel Kim Feenstra, socialite Christina Curry, actrice Sanne Vogel en punkrockzangeres Elle Bandita (Ryanne van Dorst). 
De vijf gaan een week het klooster in, en zoeken God in de stilte. Deze stilteretraite wordt een emotionele rollercoaster vol confronterende, hilarische en emotionele momenten. Maar ook een die ze hun leven lang niet zullen vergeten...


Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons