'Het geheim van geluk: Dingen uit handen kunnen geven'

Trouw-columnist en geestelijk verzorger Jean-Jacques Suurmond over ouder worden

in Mediatips

"Mensen worden op verschillende manieren oud: de een met een glimlach en een twinkeling in de ogen; anderen raken verbitterd en zien alleen nog maar wat ze niet meer kunnen. Waar komt dat verschil vandaan, vroeg ik me af. Ik denk dat het geheim van geluk is: dingen uit handen kunnen geven." Dat zei Trouw-columnist en geestelijk verzorger Jean-Jacques Suurmond in Dit is de Zondag.

In zijn nieuwe boek Meer geluk dan grijsheid vraagt Suurmond aandacht voor de keerzijde van ouder worden. Bijna iedereen is bang voor de aftakeling die het ouder worden met zich meebrengt, maar volgens Suurmond biedt die aftakeling juist prachtige kansen.

"Een oudere vrouw die ik als geestelijk verzorger sprak zei: deze fase van mijn leven is moeilijk, maar ik heb er veel van geleerd en mijn kinderen profiteren daar ook van. Ze had het over loslaten. En over de regie over sommige aspecten van je leven leren overgeven. Als we niet tot die overgave komen, kwellen we onszelf alleen maar."

Buitengesloten

Vijftigers en zestigers zijn totaal niet voorbereid op de lastige aspecten van ouder worden, vindt Suurmond. Dat komt volgens hem door hoe onze maatschappij is ingericht. "We hebben ouderen buiten de samenleving gesloten. Daardoor kunnen we niet meer van ouderen leren."

"In andere culturen, die wij primitief noemen, zijn ouderen symbool van wijsheid. Omdat ze in een lang leven hebben geleerd dat je niet alles naar je hand kunt zetten. En dat het leven een groot mysterie is, waarvoor we het hoofd te buigen hebben."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons