Gesloopte kerk, wat wás je mooi

Nederlands Dagblad lanceert verkiezing 'mooiste gesloopte kerk'

in Christelijk Nieuws

Bijna 60 kerken in Nederland die na de Tweede Wereldoorlog zijn gesloopt, komen alsnog in aanmerking voor een eervolle vermelding. Ze doen namelijk mee aan de verkiezing van 'mooiste gesloopte kerk', die het Nederlands Dagblad (ND) vrijdag op de website mooistegeslooptekerk.nl is begonnen. Bezoekers kunnen kerken waarderen met sterren uit een lijst van 58 gesloopte kerken.

Het ND wil met de verkiezing gebouwen uit de vergetelheid halen en bewustwording creëren rondom de secularisatie die de nog steeds voortgaande sloop veroorzaakt. Volgens de krant is Nederland na de Tweede Wereldoorlog prachtige kerkgebouwen kwijtgeraakt. Vooral in de jaren 70 en 80 ging het snel onder invloed van ontkerkelijking, gebrekkig onderhoud en gulzige projectontwikkelaars. Logischerwijs kunnen niet alle kerken worden bewaard, maar de krant constateert dat er "veel moois weg is." De architectuurhistoricus Herman Wesselink noemt de sloop van een kerk in Amsterdam zelfs "een nationaal, cultuurhistorisch verlies."

Nieuwe sloopgolf
Een nieuwe sloopgolf dreigt. Honderden kerkgebouwen raken de komende jaren buiten gebruik. Voor zogeheten wederopbouwkerken van na de oorlog dreigt de slopershamer. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaat er hooguit zestien beschermen door ze als rijksmonument voor te dragen, aldus de krant.

Randstad
Alle genomineerde kerken zijn van voor 1940 en de lijst bevat vooral rooms-katholieke, neogotische kerkgebouwen. Veel ervan stonden in de Randstad. De lijst is samengesteld met hulp van lezers en deskundigen. De verkiezing loopt tot en met zondag 10 maart.


Foto: ANP. De Marturiakerk in Assen is een voorbeeld van een gesloopte kerk. De klokkentoren van werd in 2006 opgeblazen. De toren en de al eerder gesloopte kerk en naastgelegen school maken plaats voor een nieuw multifunctioneel centrum. De kerk is overigens niet genomineerd voor de verkiezing.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons