Gebed moet dagenlange trance van leerlingen verdrijven

Geestelijken in Suriname bidden voor rust bij leerlingen

in Christelijk Nieuws

Het onderwijs op Mulo Wageningen in het westen van Suriname is donderdag stilgezet. Eind januari raakten leerlingen in meerdere klassen dagenlang in trance. Na gebed, op advies van de ouders, kwam hieraan een eind. Maar maandag morgen vóór het gebed was het weer raak, zo meldt het Surinaamse dagblad 'De Ware Tijd'.

"Ze gillen en gooien met tafels en stoel. Ze rennen door de klas heen en weer op de gang", getuigt een leerlinge van die school. Dit blijkt aanstekelijk te werken zodat ook andere leerlingen dit gedrag overnemen en buiten zinnen raken. 

Het ANP meldt dat deze trance te maken heeft met het Winti-geloof. In Suriname zijn het vooral Creolen die dit geloof aanhangen. Een onderdeel van het Winti-geloof is de verering van voorouders. Bij het in trance raken lijkt het erop alsof een geest tijdelijk bezit neemt van de betreffende persoon. 

Het schoolhoofd S. Fernand is van mening dat het een geestelijke zaak is. Daarom is er donderdag gebeden door christenen en vrijdag worden de gebeden gericht aan hindoegoden en Allah.

Op dit moment is de school door alle onrust gesloten, maar Fernand gelooft er heilig in dat de rust na de gebedssessies zal terugkeren, zodat het onderwijs volgende week weer normaal kan worden voortgezet.

 

Vraag:
Wat vind jij van deze gebeurtenis? Is het gewoon een uit de hand gelopen tienerstunt, kunnen we het rekenen onder een dissociatieve stoornis uit DSM-lV of kan het echt iets zijn van geesten die bezit nemen van mensen? Wat is jouw advies?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons