Gaat internet de refo-zuil veranderen?

"De tv kon je nog buiten de deur houden"

in Christelijk Nieuws

"Met de komst van internet ging het rommelen in de refo-zuil. De tv kun je nog buiten de deur houden, bij internet is dat minder makkelijk", aldus antropoloog Johan Roeland dinsdag in Dit is de Dag.

Johan Roeland heeft samen met onder andere prof. Fred van Lieburg het initiatief genomen tot een onderzoeksnetwerk om de 'biblebelt' te bestuderen. Een van de speerpunten daarbij is de rol van de sociale media. De smartphone heeft ook bij refo-jongeren zijn intree gedaan, met alle gevolgen van dien. Dat blijkt al wel uit een check onder jongeren op de Wegwijs Gezinsbeurs (een grote beurs, specifiek voor de reformatorische doelgroep, red.). "Wij hebben wel een internetfilter, maar als je iets wilt kijken, kun je er wel komen", vertelt één van de jongeren aan een verslaggever van Dit is de Dag.

Doemscenario
Gaat onze zuil ten onder? vraagt menigeen in refo-kring zich af. "Die 'media panic' leeft heel sterk, maar ik vraag me af dat doemscenario klopt. Wat je wel en niet in huis wilt halen is nog steeds een discussiepunt, maar ik verwacht dat er veel wordt opgelost door onderhandelen", aldus Roeland, die benadrukt dat zich ook binnen de refo-zuil al een culturele ontwikkeling voltrekt.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons