Een vallei vol vluchtelingen

EO-directeur Arjan Lock over zijn bezoek aan de vluchtelingenkampen in Libanon

in Christelijk Nieuws

Met eigen oog heb ik gezien hoe dagelijks duizenden vluchtelingen vanuit Syrië de grens met Libanon oversteken: mannen, vrouwen, kinderen, baby’s, grijsaards – met de doodsangst en totale ontreddering vaak nog in hun blik.

Voor Geloven op 2 hebben we reportages gemaakt in de geïmproviseerde vluchtelingenkampen in de Bekaa-vallei, in het noorden van Libanon. Om geld op te halen voor organisaties die deze vluchtelingen helpen. Dat is keihard nodig. Zij hebben geen geld, geen werk en geen toekomst. Hun enige zekerheid is dat ze niet terug kunnen naar hun thuisland. Want daar is het leven door de burgeroorlog veranderd in een hel.

Libanon wordt momenteel overspoeld door menselijk wrakhout. Inmiddels zijn al ruim 220.000 mensen het aanhoudende geweld ontvlucht. Tussen deze talloze ontheemden – die in tentjes, krotten, garageboxen en andere ondermaatse bouwsels verblijven – zag ik ook een legio jonge kinderen. Velen van hen zijn volkomen getraumatiseerd. Omdat ze luchtbombardementen of beschietingen hebben meegemaakt, of omdat zij hebben gezien hoe mensen in koelen bloede zijn afgeslacht.

Moeders vertelden mij dat hun kinderen soms, door alle stressvolle situaties die zij hebben meegemaakt, niet meer praten. En ’s nachts zorgt angst ervoor dat ze niet kunnen slapen. Jonge levens, die al in de knop zijn gebroken.

Ik sprak vrouwen van wie de mannen in Syrië zijn achtergebleven; zij worstelen met de martelende onzekerheid of zij hun echtgenoot ooit levend terug zullen zien. De gure winterwind en de allesdoordringende winterkou maken de schrijnende situatie in deze vluchtelingenkampen nog troostelozer. Alsof de hemel erboven iets van hun enorme lijden weerspiegelt.

Velen van deze ontwortelde mensen hadden tot voor kort een relatief goed leven. Nu zijn ze, zonder dat zij er iets aan kunnen doen, in een klap aan de bedelstaf geraakt.

Met onze tv-reportages hopen we geld op te halen voor humanitaire hulp, waar een schreeuwend tekort aan is (giro 300300 van EO-Metterdaad o.v.v. Syrië). Tegelijk wil ik u met klem oproepen de bevolking van Syrië in uw gebeden te gedenken. Bidt u met mij mee?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons