Deal met SGP om bijbelbus

Van der Staaij ziet graag "rust" in Kamer over kwestie

in Christelijk Nieuws

De SGP heeft tijdens het overleg over de plannen voor de woningmarkt een deal bedongen over het leerlingenvervoer. Dat bevestigen Haagse bronnen tegenover het AD.

Fractievoorzitter Kees van der Staaij gaf in de onderhandelingen met de coalitie aan dat zijn partij deze week graag "rust" ziet in de Kamer over de 'bijbelbusjeskwestie'. PvdA-kamerlid Loes Ypma wil graag dat religieuze ouders zelf het schoolvervoer van hun kinderen gaan betalen. Zij heeft daarvoor een motie klaarliggen. Nu betalen gemeenten nog het grootste deel van de kosten voor scholieren die vervoer nodig hebben omdat ze naar een school gaan die past bij hun religieuze overtuiging.

Nare moties
Gisteren werd het algemeen overleg over het leerlingenvervoer opeens uitgesteld. "De SGP kon het zich niet veroorloven richting de achterban dat op zo'n belangrijk dossier met nare moties wordt gezwaaid in de week dat ze coalitie uit de brand helpt over de woningmarkt", licht één van de onderhandelaars toe.

Budget
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is het al langer oneens met de regeling. "Het vervoer drukt onevenredig zwaar op het budget van de gemeente", laat de VNG weten aan Trouw. "Bovendien is de lange reistijd een psychische belasting voor de leerling."

Bron: AD/Trouw

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons