De stilte: "Je moet echt ergens doorheen"

Jezuïet Nikolaas begeleidde de vrouwen van 'Op zoek naar God'

in Geloven

De eerste aflevering van 'Op zoek naar God' al gezien? In deze aflevering starten vijf bekende vrouwen aan hun stilteretraite in een klooster in Oosterhout. Vijf meiden, met één doel: ze gaan op zoek naar God. Buiten ontboezemingen op de dagboekcamera in hun kloosterkamer zijn ze een week lang stil. Echt stil. De uitdaging is om in de stilte God op het spoor te komen. Maar dat hoeven ze gelukkig niet alleen te doen. De vrouwen worden elk één uur per dag gecoacht. Nikolaas Sintobin is een van die geestelijke coaches: "Door de stilte ga je beter luisteren en wordt je innerlijk aangeraakt. Reden te meer om dat niet in je eentje te doen, maar begeleid."

Actrice Lieke van Lexmond, topmodel Kim Feenstra, socialite Christina Corry, actrice Sanne Vogel en punkrock zangeres Elle Bandita (alias Ryanne van Dorst): alle vijf zijn het vrouwen die zacht gezegd niet zo bekend zijn met de stilte. Dat blijkt wel uit hun uitspraken voordat ze het klooster ingaan: "Ik heb afgelopen week al zes paniekaanvallen gehad," zegt Elle op weg naar het klooster. "Waarom ga ik dit doen?!" Ook Lieke vindt de stilte behoorlijk spannend: "Ik zoek die stilte eigenlijk nooit op. Ik ben altijd druk, altijd bezig. Ik klets gewoon heel graag." Zelfs de vrienden en familie van de meiden kunnen zich niet zoveel voorstellen bij de stilte. "Sanne is nooit stil. Vanaf het moment dat ze geboren is, is ze altijd bezig!"

Kofferdag
Begeleider Nikolaas weet dat de stilte voor veel mensen al een uitdaging op zich is. Bij veel kloostergangers is de vierde dag berucht: de zogenaamde 'kofferdag', de dag waarop veel mensen afhaken. "Je moet echt ergens doorheen. Ondanks de stilte in het klooster kan het soms wel dagenlang duren voordat het stil wordt in je hoofd. Dan kun je pas los gaan laten en komt er ruimte voor God om te praten. Juist dan is het belangrijk om door te gaan en niet op te geven." De Jezuïet vond het begeleiden van 'zijn meiden' een uitdaging. "Niet omdat dit toevallig bekende Nederlanders zijn. Ik geniet van elke persoon die ik mag begeleiden, op zoek naar God. Maar voor deze meiden was alles de eerste keer. De eerste keer in de stilte, de eerste keer bijbellezen, de eerste keer mediteren, de eerste keer bidden... Dat is toch wel heel speciaal."

Wie ziet míj?
Dat de begeleiding de vrouwen goed heeft gedaan, blijkt wel uit een reactie van Lieke van Lexmond in het EO-magazine Visie. Lieke is al sinds haar kindertijd actief in de showbusiness. Een wereld waarin het belangrijk is dat mensen je aardig vinden. "Maar wie ziet míj, als mens? In het klooster werd ik gezien door broeder Nikolaas en zuster Ruth, zonder die vertroebelende muur van bekendheid. Dat was voor mij echt een verademing. Het klooster gaat niet over grote plannen en extravagante levens, waar ik me normaal mee bezighoud."

Lees meer over de ervaringen van Nikolaas: "Je moet soms echt op je lip bijten."

Bekijk de eerste aflevering

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons