'De liefde is te mooi om kapot te laten gaan'

in Geloven

Het thema relaties loopt als een rode draad door het leven van Minella van Bergeijk. Omdat haar ouders uit elkaar gingen, kwam ze als adoptiebaby naar Nederland. Drieëndertig jaar later is ze getrouwd, drievoudig moeder en coördinator van de (pre)Marriage Course. Haar devies? "Liefde is dóen."

Als Minella iets in haar leven heeft ontdekt, dan is het wel de enorme kracht van relaties. "Harmonieuze, goede verhoudingen zijn een bron van zegen en verrijken je leven. Maar soms gaat het tussen mensen helaas flink mis, met alle ellende van dien." 
 

Colombia

Ze kan erover meepraten: een stukgelopen relatie bracht haar, amper zes maanden oud, samen met haar broer vanuit Colombia naar Nederland. "Mijn vader ging weg bij m'n moeder. Als jonge, alleenstaande vrouw met twee kleine kinderen kon zij het financieel gezien nooit redden. Dus zag ze geen andere mogelijkheid dan ons afstaan."
Minella en haar broer belandden in een liefdevol, christelijk gezin in hartje Zuid-Holland, met nog twee andere geadopteerde kinderen. "Adoptie speelde in mijn jeugd helemaal geen rol; het was een gegeven. Ik kan zelf geen moment aanwijzen waarop ik ontdekte dat ik 'anders' ben. Zo heb ik het nooit gevoeld: ik was gewoon Minella."

Adoptie

"Mijn ouders hadden – en hebben – een goed huwelijk," vervolgt ze. "Zij gaven elkaar vaak een dikke zoen waar wij bij wijze van spreken bovenop stonden. Tof om te zien; dat draag ik als een cadeautje van God met me mee. Onze ouders hebben absoluut het goede voorbeeld gegeven."
Na de middelbare school studeerde Minella Maatschappelijk Werk in Ede. Daar leerde ze Ton kennen. "Geen liefde, wel vriendschap op het eerste gezicht. Pas in het vierde jaar kregen we verkering." Toen zij in 2002 trouwden, had ze niet het idee om alles radicaal anders te gaan doen dan haar ouders. "Als ik één ding voor mezelf wilde vasthouden, dan is het wel wat ik bij hen heb gezien: zij gaven elkaar de ruimte en vulden elkaar aan; de rust van mijn moeder in combinatie met de kracht van mijn vader. Zij zijn voor mij hét voorbeeld dat het kan: levenslang gelukkig zijn in je relatie."
 

Neushoorn

Daar moet je overigens wél aan blijven werken, weet Minella uit ervaring. "Toen wij trouwden, hebben we een jaar rust genomen. Dat was een saai jaar, haha. Waar we tegenaan liepen? Ton is van huis uit gewend om conflicten te vermijden, terwijl ik heel direct ben. Tijdens onze huwelijksreis was het meteen raak. We maakten een rondreis door Maleisië. Ontzettend leuk, maar er waren ook wat minder prettige ervaringen. Zo kwamen we eens ergens 's nachts om 3 uur aan. Een taxichauffeur probeerde ons te intimideren. Ik was gewend om in zo'n geval – als een neushoorn – de confrontatie aan te gaan; Ton ging zich juist – als een egel – onopvallend gedragen. Toen dacht ik: 'Kom op zeg, wees een vént!'"
Hun eerste huwelijksjaar was "best pittig", bekent ze. "We moesten allebei leren om onze verschillen te accepteren en hadden in het begin best regelmatig ruzie.
We waren – en zijn – beiden behoorlijk eigenwijs en ik was bang dat ik Ton daardoor zou verliezen. Na een ruzie vond ik het moeilijk om me geliefd te voelen. Ik ben de felle van de twee en denk al snel: 'Nou vindt hij me vast niet meer leuk.' We ontdekten trouwens ook hoe weinig mensen eerlijk zijn over hun relatie. Door de (pre)Marriage Course spraken wij geregeld met andere stellen. We merkten dat velen het lastig vinden om open over hun relatie te spreken, zonder gêne. Dat herken ik. Als je problemen hebt, voelt het soms als persoonlijk falen. Schaamte zorgt er vaak voor dat je naar buiten toe de schijn ophoudt: 'Wat zal iedereen wel niet denken...' Tegelijk is het bevrijdend te ontdekken dat je niet het enige stel bent dat met bepaalde dingen worstelt, zonder direct in zwaar weer te zitten."
 

In de blubber

Vanuit Utrecht, waar ze na hun huwelijk neerstreken, raakte Minella als maatschappelijk werker actief betrokken bij het vrouwenwerk in Amsterdam. Ze kwam geregeld over de vloer bij ontwrichte gezinnen. "Sterke en gezonde verhoudingen kunnen latere relatieproblemen voorkomen. Dat is dé les die ik in dat werk heb geleerd." Ondanks het vele leed dat ze heeft gezien – waaronder gevallen van gedwongen prostitutie en huiselijk geweld – bewaart ze prachtige herinneringen aan die tijd. "Deze vrouwen hebben vaak een enorme vechtlust, veerkracht en heel veel humor."
Waarom verruilde Minella dit 'stoere' vrouwenwerk enkele jaren geleden voor de 'softere' (pre)Marriage Course? Lachend: "Daar heb ik af en toe nog steeds moeite mee. Ik was gewend om met m'n benen in de blubber te staan, geconfronteerd te worden met de rafelranden van het leven, met een 'recht voor z'n raap'-mentaliteit. Dat mis ik soms, in deze meer kerkelijke setting. Tegelijk heb ik bewust voor deze richting gekozen. In plaats van re-actief handelen, zie ik de noodzaak van pro-actief bezigzijn. Liefde en relaties boeien me. Ik vind het belangrijk om die essentiële levenszaken te versterken."

Estafetteloop

Huwelijks(voorbereidings)cursussen als de (pre)Marriage Course zijn geen overbodige luxe: ruim één op de drie huwelijken strandt, en ook veel christelijke stellen gaan uit elkaar. "De liefde is te mooi om kapot te laten gaan," reageert Minella. "Het lijkt steeds moeilijker om levenslang bij elkaar te blijven in een gezonde relatie. In de praktijk van alledag komt de onderlinge verbondenheid vaak onder druk te staan door bijvoorbeeld werk-gerelateerde stress, of de komst van kinderen. Je hoeft echt geen knallende ruzie te hebben om uit elkaar te groeien, of náást in plaats van mét elkaar te leven. Voor je het weet, wordt het huwelijk een soort estafetteloop, waarbij je steeds stokjes aan elkaar doorgeeft: 'Jij doet dit en ik doe dat.'"
Liefde bestaat in essentie uit intimiteit, passie en toewijding, benadrukt ze. "Het heeft niet alleen te maken met een bepaald gevoel, maar ook – zeker als het even wat lastiger is – met een wilsbesluit om elkaar door dik en dun trouw te zijn en te steunen. Toewijding is het sleutelwoord."

Loslaten

"Het mooiste wat wij als christenen aan de samenleving terug kunnen geven, is liefdevolle, gezonde relaties," zegt ze even later. "Liefhebben leer je het beste in het huwelijk tussen man en vrouw, zoals God dat heeft bedoeld. Als ik bijvoorbeeld laat uit mijn werk kom en Ton wacht thuis met een wijntje op me om nog even te horen hoe mijn dag was, doet dat me erg goed. Liefde is het waard om in te investeren; daardoor worden relaties beter en beter."
Wat is de belangrijkste les die zijzelf in haar huwelijk heeft geleerd? Peinzend: "Loslaten. Ik heb moeten leren dat ik niet alles kan regisseren zoals ik het zou willen. Als vrouw weet ik natuurlijk altijd precies hoe alles moet, haha, maar zo werkt het niet. Door los te laten, kan ik uiteindelijk veel meer genieten – van Ton, van onze kinderen én van mezelf."

premarriagecourse.nl
​​​​​​​marriagecourse.nl​​​​​​​

Tekst: Gert-Jan Schaap
Beeld: Marjan van der Meer
 

Kussengevecht

Van Minella's hand verscheen vorig jaar het relatieboek Kussengevecht, aan elkaar gegeven, aan elkaar gewaagd (Ark Media). Op vaak humoristische wijze en met praktische voorbeelden en tips laat zij zien dat het een mooie uitdaging is om liefde te combineren met het gewone, alledaagse leven.

Minella

Minella van Bergeijk (33), die als zes maanden oude baby werd geadopteerd, groeide op in de kleine gemeenschap Noorden (Zuid-Holland). Na de middelbare school studeerde ze Maatschappelijk Werk en was ze enkele jaren actief in het vrouwen(opvang)werk. Tegenwoordig is zij coördinator van de (pre)Marriage Course, onderdeel van Alpha-cursus Nederland. Minella is getrouwd met Ton en moeder van drie kinderen.
In 2011 was zij te gast in Nederland Zingt op Zondag; deze uitzending, opgenomen voordat ze haar biologische moeder in Colombia voor het eerst ontmoette, is terug te zien via EO.nl/nederlandzingt (zoek op de uitzending van 6 februari 2011).

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons