'De dood heeft niet het laatste woord'

Een ontroerende getuigenis van marathonschaatser Henri Ruitenberg

in Mediatips

Henri Ruitenberg eindigde in1985 bij de tocht der tochten als tweede, achter Evert van Benthem. In zijn schaatscarrière sleepte hij talloze prijzen in de wacht. Maar er was ook tegenslag. In 2002 verliest hij onverwacht zijn vrouw door een noodlottig ongeval.

De wereld van Henri en zijn kinderen stort na het overlijden van Alie in. Maar in al hun verdriet ontdekken zij ook de troost van God. In een interview met Visie in 2003 zei Henri hierover “ik zie haar dood, als de wijnstok en de ranken. We zijn als ranken geënt op de wijnstok Jezus. Er wordt gesnoeid – dat is pijnlijk – maar het zorgt wel voor vruchten. Zo heeft haar sterven een positieve invloed gehad op het gezin, de familie en de omgeving. De broers van mij, de schoonzussen, ze waren wel kerkelijk meelevend, maar nu veel echter en enthousiaster. Er is toch wel heel wat veranderd.”
Hij vervolgt: “Wij hebben als gezin beleefd dat je na een sterfgeval toch blijdschap, zegen en kracht kunt ontvangen. En daar getuig je dan van.”

Het getuigenis van Henri en zijn zoon Henri jr. zijn nu opgetekend in het boek De helft van mij is al in de hemel. Waarin zij vertellen over hun ontdekking dat: ‘de dood niet het laatste woord heeft. En dat er een God is die leeft en liefde is.’ 

Het boek is tevens het eerste deel in een nieuwe serie Gideonietjes. In deze serie worden herkenbare thema’s behandeld. Het thema van dit boekje is rouwverwerking.

Afgelopen zondag kreeg Henri Ruitenberg het eerste exemplaar uitgereikt tijdens een kerkdienst in een kerk bij de Oostenrijkse Weissensee. Geloven op 2 was daarbij aanwezig. De reportage die zij daar maakten is aanstaande dinsdag in de uitzending op Nederland 2 te zien.

Geloven op 2, van maandag t/m donderdag rond de klok van 17:00 op NL2.

Fokko Ebbens: De helft van mij is al in de hemel. Gideon, Hoornaar. €2,95

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons