BLOG | SpongeBob op catechisatie

Blog van jongerenwerker André Maliepaard

in Geloven

Elke week op dinsdagavond vier ik een klein feestje. Dan ben ik als gespreksleider betrokken bij het onderwijs in onze gemeente aan de tieners in de leeftijd van dertien tot zestien. Na een inhoudelijk praatje gaan we dan uiteen in gespreksgroepen en ik ben gesprekleider van groepje 4. Hieperdepiek hoera! Je kunt een jeugdwerker namelijk niet blijer krijgen dan een half uur pure praat-met-tiener-tijd.

Op één of andere manier praten we elke week in deze groep over Jezus en… SpongeBob SpuarePants. Nu durf ik hier wel te verklappen dat ik weinig heb met die gele spons in zijn vierkante broek uit de bekende tekenfilmserie. Sterker nog, ik heb er zelfs een lichte afkeer van. Toch vinden we inmiddels met zijn allen in onze gespreksgroep dat de gespreksgroep niet telt als we niet over deze gele zeebewoner gesproken hebben. Toen ik Bart – u weet nog wel @kaashero uit een eerdere blog – vroeg waar mijn volgende blog over moest gaan, zei hij dan ook in een splitsecond: Spongebob.

Nu heb ik over het algemeen de neiging jongeren serieus te nemen, zeker Bart. Daarbij hou ik ook nog wel van een uitdaging, maar dit lijkt onmogelijk. Deze blogs gaan over de vraag: hoe draag je het geloof over aan jongeren? Als je mij vraagt dan gaat de tekenfilmserie van SpongeBob echt helemaal nergens over. Zeg nou zelf: een spons die in een ananas woont diep in de zee en die zo nu en dan zijn huis uit moet vluchten, omdat zijn bad overstroomt (diep in de zee weet u nog wel…), dat riekt toch wel naar pure tijdsverspilling.

Waarom telt onze gespreksgroep dan pas als we over Jezus én SpongeBob hebben gepraat? Is dat dan geen verspilde tijd? Als je het heel scherp wil neerzetten, dan is Jezus mijn verhaal en SpongeBob hun verhaal. Al doe ik ze daar veel te kort mee. Waar we op zoek naar zijn in deze gesprekstijd is een ontmoeting tussen beide verhalen, beide leefwerelden. Juist in die ontmoeting komt het verhaal van Jezus tot leven.

Hoezo geen overeenkomst. Op de officiële SpongeBob-website staat het volgende over dit karakter te lezen: ‘Hij heeft met iedereen het beste voor en is het liefst bevriend met iedereen.’ Ik zie al kansen voor de komende gesprekstijd. ‘Zeg gasten, wisten jullie dat Jezus eigenlijk een soort SpongeBob is? Een kribbe in een stal is net zoiets als een Ananas in de zee en Jezus heeft net als SpongeBob het beste voor met iedereen en is het liefst bevriend met je…

foto: www.anpfoto.nl 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons