BLOG | Hoe help ik twijfelende jongeren?

Blog van jongerenwerker André Maliepaard

in Geloven

Afgelopen weekend was ik in België om met een groep leiders van een zomerkamp na te denken over het thema ‘geloofstwijfel’. En dan vooral de vraag: hoe ga je daarmee om bij jongeren? Essentieel punt om over na te denken als je het geloof wil doorgeven aan jongeren.

Het gaat om vertrouwen
Toen ik die middag in het Belgische Lokeren binnenstapte – u kent het wel in Oost-Vlaanderen – was er net een workshop improvisatie bezig. Na een reeks van Lama-achtige spellen werd het tijd om die workshop af te ronden. De laatste opdracht in de workshop was geblinddoekt zo hard mogelijk op een muur afrennen. Vlak voor die muur staat een groep van je medeleiders. Hun opdracht is om je op te vangen. Een variatie op de trustfall en daarmee is het doel van de opdracht al verklapt. Het gaat om vertrouwen.

Overtuigen of getuigen
In de kern van mijn verhaal die avond maakte ik gebruik van de uitspraak: God overtuigd, wij getuigen. Een paar weken geleden deed een jeugdouderling in de meeting waar ik was die uitspraak. Op zich geen nieuwe uitspraak voor mij, maar hij kwam op een goed moment weer langs, ik merkte dat hij wel aanhaakte en dat ik er weer eens opnieuw over na ging denken.

Geloofstwijfel begint bij jezelf
Toen ik in de voorbereiding hiermee aan de slag ging merkte ik dat praten met jongeren over geloofstwijfel eigenlijk al begint met kijken naar jezelf als leider van jongeren. Twijfel ik aan wat God belooft, of durf ik daarop te vertrouwen? Daar komt deze uitspraak om de hoek kijken. Het is God die overtuigt, wij getuigen.

Op avontuur met God
Als we God vertrouwen, durven we het overtuigen ook daadwerkelijk aan Hem over te laten. Als we aan hem twijfelen, dan gaan we doen wat alleen Gods Geest kan, we gaan jongeren proberen te overtuigen. Juist dat vertrouwen geeft ons ruimte om te getuigen, er te zijn voor jongeren zonder verborgen agenda, te luisteren, het evangelie en ons leven te delen en zo jongeren aan te moedigen om het avontuur met God aan te gaan.

Aanmoedigen de uitdaging aan te gaan
Vertrouwen is niet altijd makkelijk. Het is mooi om te zien dat in de bijbel ruimte te vinden is voor mensen met twijfel. Ik vind het misschien wel mooier om te zien hoe bijvoorbeeld David mensen aanmoedigt om niet in je twijfel te blijven hangen, maar een uitdaging aan te gaan. ‘Proef, en geniet de goedheid van de Heer!’

Misschien moeten we dat wat vaker durven zeggen tegen onze jongeren, erop vertrouwend dat God de kans wel grijpt om ze te overtuigen.  

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons