BLOG | Geloven is als ademhalen

Blog van predikant Rebecca Onderstal

in Geloven

Stel je voor: je bent een predikant en hebt een scheiding achter de rug. En juist in die periode lijkt het alsof God heel ver weg is. Dan komt presentatrice Mirjam Bouwman langs met een filmteam, en probeer je die lastige situatie onder woorden te brengen. Rebecca Onderstal vertelt vanavond in 'Geloven op 2' over de moeilijke tijd rondom haar scheiding. Hoe heeft ze de filmdag ervaren?

Het zonnetje schijnt als regisseur, cameraman, koster en ik hijgend boven komen op de toren van de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede. Maar je kunt donkere wolken zien aankomen. 
Het uitzicht op Wijk bij Duurstede is prachtig vanaf de toren. Cothen, het dorp waar ik predikant ben, kun je niet zien; het ligt verstopt achter de nieuwbouwwijken van Wijk. 
Mijn vingers en tenen worden heel koud terwijl het uithangen van de vlag en het roepen over Wijk een paar keer over moet.

Ineens sneeuwt het, en we schuilen in de toren onder de enorme klokken. Het is spannend zo voor de camera, maar moeilijk is het niet om de woorden te vinden. Als predikant voel ik me betrokken bij wat er in mijn dorp gebeurt: kinderen die de CITO toets doen, getroffenen door een grote brand, brandweerlieden.. daar wil ik graag iets over zeggen vanaf de toren. De mensen uit mijn dorp verdienen dat.


Drie weken eerder, als Mirjam Bouwman me komt interviewen, ligt er een pak sneeuw en ziet Cothen er schilderachtig uit. In mijn eigen kerk en aan tafel in huis is het lekker warm. Maar de woorden zijn een stuk moeilijker te vinden. Want het gaat in het gesprek over mezelf. Over mijn geloof, het meemaken van een moeilijke periode en een scheiding en de vraag: hoe ervaar ik God?

De dag na de opnames bedenk ik bij het opstaan, hoe ik het beter had kunnen zeggen. Zo gaat dat: achteraf weet je wat je had moeten zeggen. Of toch niet? Als het gaat over wie God is voor mij, dan weet ik het eigenlijk nooit precies. Dan kan ik niet anders dan stamelen. Ik kan mijn geloof niet zo van de plank pakken. God is de buurvrouw niet, God is op een verborgen manier aanwezig. En ik moet me een leven lang oefenen in Hem ontdekken. 
En tegelijk.. is geloven in God zo eenvoudig als ademhalen. Dat ook.


Rebecca Onderstal is predikant in de protestantse gemeentes van Cothen en Wijk bij Duurstede, en initiatiefnemer van ZINinWijkbijDuurstede
Te vinden op Twitter via @rebeccaond 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons