BLOG | Geen water in de vaas?

Blog van missionair Matthijs Vlaardingerbroek

in Geloven

Bij ons in de woonkamer staat een prachtige grote stenen vaas. Het is een blauwe met een kleurrijk motief erin. Echt een van de mooiste vazen die ik in tijden heb gezien. Regelmatig staat hij in onze woonkamer te pronken met daarin een mooi boeket bloemen. Het enige nadeel van deze vaas is dat je nooit kan zien of er nog water in de vaas staat. Wij zijn nu eenmaal niet van die mensen die dat dagelijks checken. Het gevolg is dat de bloemen in deze vaas helaas nooit een lang leven zijn geschonken.

Een belangrijke vraag die ik mezelf in onze gemeente  regelmatig stel, is de volgende: zit er nog wel water in onze vaas?

Bij een snelle lezing van de brieven van Johannes aan de zeven gemeentes lijkt het erop dat Jezus het met de verschillende gemeentes flink aan de stok heeft:

Bij de gemeente in Efeze lijkt Jezus te dreigen dat hij zichzelf uit de gemeente terug trekt. Hierdoor zou er een waterloze gemeente ontstaan, maar wel een gemeente met een hele mooie vaas!

In de gemeente Tyatira vindt er een grondig onderzoek van zowel glas als water plaats. Welke scheuren zitten er in de vaas en zien we daar een aantal gevaarlijke bacteriën in het water ronddrijven?

De gemeente in Sardes ligt op sterven - wat zou dit zeggen van hun waterniveau?

De gemeente in Smyrna staat op het punt om door Jezus zelf bestreden te worden... Spreek je dan over een storm in een vaas?

Bij Laodicea staat Jezus zelfs al buiten de gemeente en kunnen we dus spreken over een waterloze kerk, die er prat op ging dat zij juist alles hadden. Wat een geweldige zwemparadijs bezaten zij in hun ogen...

Allemaal gemeentes die zich niet bewust waren van de werkelijke toestand van hun vazen en het ware peil en kwaliteit van het waterniveau in hun gemeentes. Zijn deze gemeentes die we hier in Openbaringen tegenkomen echt zoveel slechter dan het merendeel van de kerken en gemeentes in Nederland?

Is er bij jouw in de kerk genoeg water om bloemen te laten bloeien? Op welke manier kan dit water worden aangevuld?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons