BLOG | De mooiste kleuren van de wereld

Kunstenares Maria Madelon over de samenwerking met het 'Geloven op 2'-filmteam

in Mediatips

Kunstenares Maria Madelon maakt vanavond haar tv-debuut bij de Evangelische Omroep, en dat had ze nooit gedacht. Stiekem heeft dat te maken met een aantal vooroordelen over "deze mensen", zoals ze zelf schrijft. Maar de filmdag heeft haar veel gebracht. "Het gaf me een zetje om weer verder te gaan met schilderen."

Speciaal voor Geloven op 2 heeft Maria Madelon een blog geschreven over haar werk én de samenwerking met het EO-filmteam.

Onlangs werd ik verrast door een filmploeg van de Evangelische Omroep in mijn atelier. Voor mij was dit heel dubbele bijzonderheid: lang heb ik namelijk een grote aversie gehad tegen deze omroep. Zodra ik met de EO geconfronteerd werd, schoot ik altijd direct in de verdediging en het kostte dan ook heel wat moeite om van alle bezwaren en vooroordelen los te komen.

Deze negatieve energie voelde als een enorme onbalans ten opzichte van mijn wensen voor de wereld en de mensen. Dagelijks probeer ik te werken aan een wereld waarin iedereen kan zijn zoals hij of zij is, en waarin alle mensen kunnen leren van hun eigen fouten. Een wereld waar een mening kan veranderen door het opgedane inzicht.

Onderzoeken
Toen ik acht jaar geleden mijn eerste kerk schilderde was ik verward, het was een behoorlijke confrontatie. Nooit had ik gedacht dat ik als onderwerp een kerk zou willen schilderen om met mensen bezig te zijn. Ik zag een kerk als openbaar en van iedereen, een object waar iedereen op zijn eigen manier naar kijkt. Voor of tegen, vol liefde of haat, van binnen of van buiten. Wat betekent de kerk voor mij, voor mijn omgeving en voor anderen? Ik besloot het te onderzoeken, met mijn eigen katholieke achtergrond steeds in het achterhoofd.

Geluk
Al snel werd duidelijk dat ik vol (voor)oordelen en onwetendheid zat: ik ontmoette gelovige  mensen die prachtige, open gesprekken met me deelden en voelde liefde bij de kerkgangers. Ik zag inspiratie bij kerkkritische mensen. Kortom: ik zag het leven.
Wat ik bovenal ontdekte was een grote gemene deler. Mensen willen allemaal een aantal dingen, en dat zijn heel consequent dezelfde. Alle mensen willen iets creëren en zijn op zoek naar vrede en geluk. Alleen denkt iedereen dat op een andere manier te bereiken. Maar achter de verschillen liggen de overeenkomsten; een wonderlijk interessante wereld ging er voor mij open.

Horizon
Zo werd ik ook verrast door de Evangelisch Omroep. Mijn kleurige schilderijen van kerken nodigden hen uit om met mij in gesprek te gaan, en zo ontstond een voor mij heel verrassende ontmoeting. Het gaf me een zetje om weer verder te gaan met schilderen, en om mijn opengeklapte kerken vol liefde aan de wereld te laten zien. Door dit geschenk kon ik weer een oordeel laten varen, en verder kijken dan de horizon van m'n eigen gedachten. Daar liggen volop mogelijkheden en verrassingen, klaar om uitgepakt te worden.

Voor mij is dit een vorm van geluk. Mijn kleurrijke schilderijen zijn gevuld met deze ervaringen, de werken waarmee ik kleur aan de wereld wil geven.
En de wereld? Die geeft als vanzelf heel veel mooie kleuren terug!


www.mariamadelon.nl
En volg Maria Madelon op Twitter via @mariamadelon
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons