BLOG | Boefjes met een gestolen fiets

Blog van missionair werker Matthijs Vlaardingerbroek

Een paar jaar geleden hing er dagelijks bij ons voor de deur een bende boefjes rond. Dit waren jongens in de leeftijd van 10 tot 15 jaar die niet meer school gingen (geen school wilde hen hebben), de hele dag rondhingen, lichte criminele activiteiten vertoonden en in het algemeen voor problemen zorgen.

Drie jaar ben ik bezig geweest om een goed contact met hen op te bouwen. Dit lukte niet altijd even goed, zoals die keer dat ze vuurwerk door onze brievenbus gooiden, stopverf in het slot van onze deur hadden gedaan, graffiti op onze muren schreven, de deurbel voor de zoveelste keer hadden gesloopt, op mijn rug spuugden, via een open achterdeur onze auto waren ingeklommen, stiekem ons huis waren binnengekomen terwijl de deur per ongeluk openstond, die keren dat ik ze om één uur ’s nachts moest vragen om weg te gaan omdat ze teveel lawaai maakten voor de deur, de hoeveelheid gereedschap die ze van me leenden om het dan nooit meer terug te geven en als ze de kans kregen alles meepikten wat ze konden.

Toch hebben we nooit opgegeven. Ook niet toen ze met gestolen fietsen kwamen en ons vroegen of we de banden konden plakken. De ene week kwamen ze op een Gazelle herenfiets, twee dagen later was het een racefiets van het merk Giant. Wat doe je dan? Zeg je nee, omdat de fiets gestolen is en trek je je terug? Of ga je het gesprek aan en plak je die band?

Mensen vroegen ons waarom we zo ver gingen met deze gasten.
Hoe vertaal je de volgende woorden van Jezus naar deze tijd?

"Keer de andere wang toe…"
"Weiger niet je onderkleed als iemand je bovenkleed afpakt…"
"Geef aan een ieder die iets van je vraagt…"
"Eis je bezit niet terug als iemand het je afneemt…"

Betekent dit dat als een junk je autoradio steelt en je ziet het gebeuren, je achter hem aan rent en hem alsnog ook je favoriete cd geeft?

Betekent dit dat als een boefje je fiets steelt en je ziet het gebeuren, je naar hem toe gaat en om hem ook je beste kettingslot erbij  geeft?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons