6 ideeën voor de veertigdagentijd

Van Daniël-vasten tot bidden in een online stilteruimte

in Geloven

Met het halen van een askruisje in de kerk is vandaag voor katholieken de vastenperiode van veertig dagen begonnen. De veertigdagentijd is een periode van bezinning, vasten en gebed in de voorbereiding op Pasen. In tegenstelling tot het katholicisme heeft het protestantisme geen expliciete traditie tijdens deze veertigdagentijd. Toch staan ook steeds meer protestanten bij de veertigdagentijd stil, getuige de vele initiatieven voor de veertigdagentijd. Hier een paar van die -protestantse en katholieke - initiatieven op een rijtje. Een inspirerende veertigdagentijd toegewenst!

Tip 1: Stilstaan bij Jezus
De online stilteruimte van Heel Je Leven (EO) biedt dagelijks een nieuw gebed aan. Elke dag staat de website stil bij een aspect van de persoon Jezus: Zijn namen, Zijn karakter en Zijn werk. De site leidt je in een mooi vormgegeven stilteruimte door verschillende stappen van gebed, inclusief een tekstmeditatie met overdenkvragen.
Ga naar de stilteruimte van Heel Je Leven

Tip 2: Handen uit de mouwen
Na het succes van vorig jaar organiseren Stichting Present en Kerk in Actie opnieuw 'De Veranderdagen'. Leden van de PKN kunnen zich inschrijven voor sociale projecten en klussen, zoals schilderen of het zingen van paasliederen in een verpleeghuis. En dat maakt indruk, weet een deelnemer nog van vorig jaar: "De mevrouw  voor wie we aan de slag gingen moest huilen van dankbaarheid. Eindelijk mensen die haar een keer kwamen helpen, en dat voor niets. Prachtig!"
Ga naar Kerk in Actie

Tip 3: Duurzame 40-dagenkalender
Ook dit jaar komt hulporganisatie Tear met een bijbels dagboekje over duurzaam en eerlijk leven, speciaal voorde Veertigdagentijd. Elke dag is er een kleine overdenking aan de hand van een bijbelvers en tips hoe je een duurzame levensstijl in de praktijk kunt brengen. Dit jaar kiest de organisatie voor een andere look van de kalender: geen scheurkalender of een boekje met een bladzijde-per-dag, maar voor elk van de zeven vastenweken een losse poster met nieuwe stukjes, illustraties en tips.

Tip 4: Vastenretraite
Ierse Jezuïeten bieden op hun gebedswebsite Gewijde Ruimte een vastenretraite aan. De retraite bestaat uit 6 sessies van bijbelmeditaties en gebedsuggesties. Een grote inspiratie van de Jezuïeten is Ignatius van Loyola. Ignatius ontdekte als verwonde soldaat  op zijn ziekbed dat hij de stilte meer ruimte gaf voor een diepere ontmoeting met God.Bekijk de vastenretraite

Tip 5: Vasten zoals Daniël
In de VS wint het Daniël-vasten steeds meer aan populariteit. Deze manier van vasten verwijst naar de profeet Daniël die zich in ballingschap aan het hof van Nebukadnessar wil onthouden van het Babylonische eten en de wijn: "Neem de proef op de som en laat uw dienaren tien dagen alleen groente eten en water drinken." (Daniël 1: 12) Overigens hebben de huidige  Daniëlvasters wel een aantal ingrediënten aan het dieet toegevoegd om het veertig dagen vol te houden.

Een Nederlandse versie die het dichtst bij het Daniël-vasten in de buurt komt, is de vastenactie van planteneter Boele Ytsma. Voor de komende veertig dagen is hij een plantenetercommunity begonnen, waar de planteneters hun ervaringen met elkaar kunnen delen.

Tip 6: Met Petrus naar Pasen
In de film Petrus en het laatste avondmaal blikt Petrus - als oude man in de gevangenis - terug op zijn leven. Tijdens de veertigdagentijd kun je over zijn schouder meekijken op de blog 40 dagen Petrus, waarop dagelijks nieuwe video's en bijbelgedeeltes worden geplaatst. De blog is een initiatief van Kijk op film.

Trailer 40 dagen Petrus

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons