Zaligverklaring 'Non van Oirschot' onderzocht

in Christelijk Nieuws

Bisschop Antoon Hurkmans van Den Bosch gaat de nonnen van het carmelitessenklooster in Oirschot dinsdag vertellen dat hij een proces wil beginnen dat moet leiden tot de zaligverklaring van hun oprichtster, zuster Maria Margaretha. Binnenkort zal Hurkmans een speciale kerkelijke rechtbank installeren die onderzoek gaat doen naar de deugden van de 'heilige non van Oirschot'.

Beoogd voorzitter van de rechtbank en expert Stefaan Van Calster heeft dat dinsdag verteld.

Voor een zaligverklaring moet aan de zuster minimaal één wonder kunnen worden toegeschreven. Van Calster legde dinsdag uit dat na haar leven heel wat mirakelen zijn gemeld. Van een onverklaarbare genezing 300 jaar geleden wil hij in Rome vragen of de bekende getuigenissen voldoende zijn.

Zuster Maria Margaretha werd in 1605 geboren in Antwerpen. Ze stichtte het klooster in Oirschot in 1644. De non stierf in 1658.

Haar lichaam verging niet maar begon olie af te scheiden. Pelgrims bleven haar bezoeken. Bij het lichaam zouden talloze wonderen zijn geschied. Ook zouden zieken zijn genezen na behandeling met de olie uit het lichaam.

 

Bron & foto: ANP

* Foto: Bisschop Antoon Hurkmans tijdens de traditionele nachtmis in de Sint-Janskathedraal.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons