Youp over God: "Tot m'n dood kom ik er niet uit"

Youp van 't Hek over zijn (on)geloof in 'Adieu God?'

in Mediatips

Hij groeide op in een gelovig Katholiek gezin in Naarden en begon op z'n twaalfde aan een priester-opleiding. Een paar jaar later was zijn geloof helemaal verdwenen. De moraal en het preken bleven als resten over. Zondagavond vertelt hij erover in 'Adieu God?'

"Nu is het wel even genoeg", verzucht Youp van 't Hek in de eerste uitzending van deze nieuwe serie 'Adieu God?'. "Ik heb de afgelopen maand in drie EO-programma's opgetreden. Maar ik ben nog niet bekeerd." Behalve bij Tijs van den Brink zat de cabaretier ook in 'De Kist' en hij las het kerstverhaal voor bij 'Kerstfeest op de Dam'.

Grachtenpand
In het interview met Tijs van den Brink krijgen we toch nog een nieuwe kijk op hoe Van 't Hek omgaat met de vragen rondom God en geloof. "Ik lig 's nachts regelmatig wakker en pieker over wat ik anders of beter had moeten doen. Bijvoorbeeld over de verdeling van mijn rijkdom en hoe ik met mijn leven omga." Hij sluit dan ook niet uit dat hij ooit het theater achter zich laat en zijn zijn 'handjes' uit de mouwen gaat steken om mensen écht te helpen in plaats van geld over te maken.
Youp verwacht dat hij daar vragen over krijgt als hij - mocht God bestaan - bij de hemelpoort ter verantwoording wordt geroepen. "Als Petrus zegt: 'Je had mooie praatjes op het toneel, maar jij woont in een duur grachtenpand!' zal ik zeggen: 'Ik eerst!' Want als God bestaat is hij medeverantwoordelijk voor deze tyfuszooi. Hij heeft een hoop uit te leggen."


Schepping
Toch gelooft Youp dat er 'iets' is. Een schepper zal hij het niet snel noemen, al spreekt hij wel over de 'schepping' als het over het  leven gaat. "Het is ongelooflijk bijzonder dat we er zijn. Maar ik weet niet hoe het gegaan is. Ik heb echt geen idee!" Youp ontneemt ons echter direct de waan dat hij in God gaat geloven: "Dat lijkt me uitgesloten. Tot mijn dood kom ik er niet uit wat dat 'iets' is."
De cabaretier ergert zich vooral aan gelovigen die het allemaal wel zeker weten en daar anderen mee lastig vallen. Maar gelovigen zijn voor Youp niet 'mindere' mensen. "Alleen, er is een hoop aan gelovigen dat ik niet snap. En dat draag ik uit."

Moraal
Volgens eigen zeggen ergert hij zich nog veel meer aan VVD-ers en PVV-ers waar de eigen portemonee voorop staat. Vooral de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking vindt Van 't Hek een schande. "We moeten ons schamen als een van de welvarendste landen ter wereld. Het is héél erg dat de PvdA daarmee akkoord is gegaan!"
Waar komt deze moraal van Youp vandaan, zo wil Tijs graag weten. De cabaretier valt even stil. "(...) Het zijn misschien toch resten van de bijbelse opvoeding. De tien geboden die we meekregen. Prima regels! En ik wil de wereld toch graag een beetje netjes achterlaten voor het nageslacht."

 

Adieu God? Tijs van den Brink in gesprek met Youp van 't Hek
Zondag 6 januari 23.30 uur Nederland 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons