Winter in Syrië: hulpverleners Syrië vragen Kerk in Actie om extra steun

in Christelijk Nieuws

Kerk in Actie is naar eigen zeggen, als een van de weinige hulporganisaties dankzij haar kerkelijke netwerk in staat om slachtoffers van het geweld in Syrië met hulpverlening te bereiken. Hulpverlening is mogelijk dankzij de samenwerking van Kerk in Actie met Het Grieks-orthodoxe Patriarchaat van Antiochië in Damascus.

Vluchtelingen hebben dringend behoefte aan noodhulp
Honderdduizenden mensen in Syrië moeten vluchten voor het toenemende geweld. Enkele miljoenen vluchtelingen komen in kampen in het buitenland terecht en maar liefst vier miljoen mensen worden opgevangen bij familie of bekenden in Syrië zelf. Als dat niet lukt, zoeken ze onderdak in scholen en openbare gebouwen die daar niet op zijn ingericht. 

Nu de temperatuur ’s nacht tot onder het vriespunt daalt, hebben de vluchtelingen volgens Kerk in Actie dringend behoefte aan dekens, matrassen, beddengoed, winterkledingvoedsel en oliekachels. Ook is er behoefte aan voedsel, medicijnen en andere hulpgoederen. Het patriarchaat helpt deze mensen.

'Er is veel meer geld nodig'
Wereldwijd brachten kerken al 2,5 miljoen euro bij elkaar voor noodhulp door de ACT Alliance in en buiten Syrië. Leden van de Protestantse Kerk in Nederland brachten daarvan 120.000 euro op, geoormerkt voor de hulp in Syrië zelf. Maar er is volgens de organisatie veel meer geld nodig, nu in één jaar tijd het aantal mensen in Syrië dat hulp nodig heeft, steeg van één naar vier miljoen. Dat is bijna één op de vijf Syriërs. De partnerorganisaties van Kerk in Actie in Syrië hebben een hulpverleningsverzoek gedaan voor vijf miljoen euro. Daarmee zouden 200.000 mensen in en buiten Syrië geholpen worden.

 

 

Bron: Protestantse Kerk Nederland
Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons