Wetenschap als enige bron van kennis?

VU start Abraham Kuyper Center for Science and Religion

in Geloven

Zijn er grenzen aan de wetenschap als het gaat om het begrijpen van onszelf en de wereld om ons heen? Binnen een nieuw onderzoeksproject ‘Science beyond Scientism’ en het Abraham Kuyper Center for Science and Religion van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) wordt naar deze vraag onderzoek gedaan.

Subsidie
De VU heeft een subsidie van 2,4 miljoen euro van de Templeton World Charity Foundation gekregen voor het project. Met dit geld start de Faculteit der Wijsbegeerte per 1 januari 2013 het onderzoeksproject.  

Abraham Kuyper Center
Het Abraham Kuyper Center for Science and Religion is bedoeld om een groot aantal bijeenkomsten over wetenschap en de ‘de grote vragen’ te organiseren. Daarin wordt dieper ingegaan op vragen als ‘Wat is het om mens te zijn?’, ‘Zijn goed en kwaad een projectie?’ en ‘Zijn wij ons brein?’
De wetenschap wint aan invloed in een domein dat traditioneel voorbehouden was aan filosofie en religie. Wat betekent dit voor deze vragen en wat betekent dit voor de wetenschap zelf? Kan de wetenschap ons helpen bij het vinden van antwoorden op deze vragen? Of zijn er grenzen aan de wetenschap als het gaat om het begrijpen van onszelf en de wereld om ons heen?

Openingssymposium
Het centrum wordt vrijdagmiddag 22 februari gelanceerd tijdens een openingssymposium. Een aantal topwetenschappers, waaronder VU-universiteitshoogleraar ruimtelijke economie Peter Nijkamp, VU-hoogleraar biologische psychologie Dorret Boomsma en universiteitshoogleraar moleculaire biofysica Cees Dekker van de TU Delft, zal hun visie geven op de vraag of er grenzen zijn aan wetenschappelijke kennis en zo ja welke.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons