'Voornemen SGP dubbelzinnig'

in Christelijk Nieuws

Het voornemen van de SGP om geslacht niet meer bepalend te laten zijn om wel of niet op de kieslijst te komen, is dubbelzinnig. Dat vindt Anniek de Ruijter, voorzitter van proefprocessenfonds Clara Wichmann. Die voerde jarenlang een juridische strijd tegen het gebrek aan vrouwen bij de Staatkundig Gereformeerde Partij.

'Hoe gaat de partij dit praktisch uitvoeren'
De SGP kwam maandag met het voorstel om in het reglement van de partij op te nemen dat geslacht alleen formeel niet meer bepalend mag zijn bij de selectie van kandidaat-politici. Maar artikel 10 van het reglement, dat zegt dat vrouwen het regeerambt niet toekomt, blijft wel gewoon staan. De Ruijter: "Hoe gaat de partij dit dan praktisch uitvoeren? Wat gaat er dan gebeuren als vrouwen zich met steun van de mannen verkiesbaar zouden stellen?''

Verwijt
Ze verwijt de Staat dat die "het balletje naar de SGP heeft doorgespeeld''. De Hoge Raad bepaalde namelijk in 2010 dat de SGP vrouwen het passief kiesrecht (het recht om je te kandideren) niet mag onthouden en dat de Staat maatregelen moest nemen om dat te bewerkstelligen. "De Staat had dat voor alle partijen moeten doen, maar heeft juist helemaal niets gedaan. Wat als er een partij komt die bijvoorbeeld gehandicapten niet zou toestaan op de kieslijst? Moeten we dan weer jaren procederen voor die ene partij?''

Doen wat de rechter zegt
Het fonds weet niet wat het nog zou kunnen doen om de SGP of de Staat op andere gedachten te brengen. "Verder dan de Hoge Raad konden we niet. We wachten nu maar op de Staat. Die moet doen wat de rechter zegt, maar dat gebeurt al zo lang niet....''

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons