Vluchtkerk Den Haag voorlopig niet ontruimd

in Christelijk Nieuws

De Haagse Vluchtkerk, ook wel de Allerheiligst Sacramentskerk, wordt niet ontruimd. Dat schrijft burgemeester Jozias van Aartsen in antwoord op vragen van de lokale PVV, aldus het Nederlands Dagblad.

In de kerk, die begin dit jaar werd gekraakt, verblijven ongeveer 35 uitgeprocedeerde asielzoekers, voornamelijk uit Irak. Volgens de PVV moet het college het gebouw ontruimen en de mannen overdragen aan de politie, zodat ze kunnen worden uitgezet.

Garantie
Van Aartsen schrijft echter dat dit een verantwoordelijkheid is van de landelijke overheid. “Het is niet aan het college om wie dan ook over te dragen aan de vreemdelingenpolitie.” Ook herhaalt Van Aartsen in de brief dat de gemeente ‘geen zorgplicht’ heeft voor de asielzoekers. De PVV had hem een garantie gevraagd dat de gemeente geen onderdak zou bieden aan de groep.
De burgemeester is daarnaast ook niet van plan het kraakverbod te handhaven, zoals hem gevraagd werd: “Dat is een zaak van het Openbaar Ministerie.”

Pardon
De gemeenteraad van Den Haag laat ook andere geluiden horen. Zo vroeg de lokale PvdA-fractie onlangs een ‘generaal pardon’ (regeling waarbij immigranten alsnog een eerder geweigerde verblijfsvergunning krijgen – red.) voor de mensen in de kerk.

Raadslid Marieke Bolle gaat volgens Omroep West hierover binnenkort overleggen met de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Zij zal er bij haar collega’s op aandringen het huidige asielbeleid te veranderen. Bolle noemt de situatie van de mannen ‘uitzichtloos’, omdat ze niet kunnen terugkeren naar hun land. Irak accepteert alleen mensen die geheel vrijwillig terugkeren.

Bron: Nederlands Dagblad

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons