Uitschrijven bij RK-kerk wordt makkelijker

Alle parochies en bisdommen één procedure

in Christelijk Nieuws

Eén brief naar de parochie moet genoeg zijn om je uit te schrijven als katholiek. Dat heeft de bisschoppenconferentie dinsdag afgesproken naar aanleiding van klachten van kritische leden over omslachtige procedures bij de uitschrijving. Op dit moment komt er soms zelfs een advocaat aan te pas. "Er bestaat nu een hoop onduidelijkheid bij sommige parochies, bisdommen en kerkleden. Daarin gaan we verandering brengen", aldus woordvoerder Bert Elbertse.

Vanaf eind volgende maand moeten alle parochies en bisdommen één procedure volgen voor uitschrijving. Dat meldt de Volkskrant op de voorpagina.

Elbertse is niet bang dat er storm aan opzeggingen komt. "Leden die zich uitschrijven zijn vaak niet meer kerkelijk betrokken. Het is jammer dat ze weggaan, maar we kunnen hen niet tegenhouden. We kunnen beter als kerk de discussie vermijden die nu heerst dat het zo moeilijk zou zijn van het kerklidmaatschap af te komen."

 

Ontdopen ook makkelijker dankzij bisschoppen

De bisschoppenconferentie besloot de procedure van uitschrijven als lid van de Rooms-Katholieke Kerk te vereenvoudigen tot één brief. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons