Tim van Wijngaarden: ''Ik wil wel een christelijke nar zijn'

Tim van Wijngaarden (33) volgt Adrian Verbree op als columnist van Visie. Onder de indruk lijkt hij daar niet van: "Mijn kolommetje staat toch ergens onderaan bij de dinsdag-televisiepagina?" Maak kennis met de nieuwe 'nar van christelijk Nederland'.

Tim is een actief baasje: vier dagen per week geeft hij natuurkunde op een middelbare school en 's avonds treedt hij vaak op als liedjescabaretier 'Timzingt'. "Het is druk, maar ik heb daar geen last van. Mijn vrouw heeft ook een eigen onderneming, dus regelmatig zitten we rond negen uur met z'n tweeën aan tafel te werken."
Sinds deze maand komen daar ook nog eens de tweewekelijkse columns voor Visie bij. Waarom zei Tim 'ja' toen hij gevraagd werd de plek van Adrian Verbree in te nemen? "Anderhalf jaar voordat het blad mij vroeg columnist te worden, dacht ik: 'Ik wil wel een soort christelijke nar zijn.' Expres grapjes maken over dingen waar je geen grapjes over hoort te maken."

Onverschrokken

Dat hij de vermakelijke vinger wil leggen bij ongemakkelijke onderwerpen, betekent niet dat Tim goed weet hoe alles in elkaar zit. "Mensen denken dat grappenmakers onverschrokken zijn, maar dat is niet waar," bekent hij. "Als je ergens grapjes over maakt, zit daar altijd een element van angst in. Je maakt grappen, omdat je niet hardop durft te zeggen wat je vindt. Er zijn mensen die goed kunnen zeggen waar het op staat – nou, ik ben daar heel slecht in. Ik ben bang voor de confrontatie en daarom gebruik ik een sneaky manier om die aan te gaan."

Ben je dan niet bang voor de confrontatie met lezers?
"Ik kan me wel zorgen maken om hoe iets valt, ja. Komt het over wat ik zeg? Vinden mensen het leuk? Mensen die me laten weten wat ik verkeerd heb gedaan, vind ik heel intimiderend."

Wat gebeurt er dan met je?
"Ik ben van mijn stuk en ga eindeloos piekeren over of die persoon gelijk heeft. Toen ik nog in Voorwaar speelde (zie kader, red.) kregen wij ooit een kritische brief van een dominee. Daarvan ben ik twee dagen van slag geweest. Het is dat mijn groepsmaten me tegenhielden, maar er lag een brief van zes A4'tjes klaar.
Ergens in mijn hoofd ga ik de kritiek langzamerhand wel categoriseren; een ieder mag mijn uitspraken ervaren zoals hij wil. Soms kan een grap verkeerd schieten. Voor sommige mensen is het beeld of de setting zo fout, dat de luiken dichtgaan. Dat vind ik vervelend, maar ik ga er mijn liedje of column niet voor schrappen."

Zwaartekracht

Op de openbare school waar hij natuurkunde geeft, behoort Tim volgens leerlingen tot de populairste docenten. Zijn humor en filosofische kant komen daar goed van pas. Ietwat verlegen: "Ik denk dat ik wel leuk ben om naar te luisteren, ja. Dat is handig, want natuurkunde is een moeilijk en saai vak. Wie gaat er nou voor de lol de zwaartekracht uitrekenen? Ter experiment laat ik dan een sleutel op de grond vallen. Zo, proef gedaan. 'Jongens, kan iemand mij even de zwaartekracht aanwijzen?'"
Ik vind het bijzonder dat er in de wereld wetten zijn die je op je rekenmachine kunt uitrekenen. Het is nog interessanter om daar vervolgens met de leerlingen over na te denken. Dan zie je die koppies draaien, joh! Ze zijn nog zo ongepolijst, vinden dingen 'gewoon stom'."

Wil je de lezer ook aan het denken zetten?
"Ja, maar ik moet uitkijken dat ik niet te veel ga onderwijzen. Het domste wat een nar kan doen, is denken dat 'ie professor is."

Maar jij bent het allebei.
Weifelend: "Klopt. Denk je dat ik de column alsnog moet afzeggen?" Dan, zichzelf herpakkend: "Stiekem zijn cabaretiers de professoren en dominees van tegenwoordig. Kijk maar naar De Wereld Draait Door. Daar zit altijd een grappenmaker aan tafel die nergens iets van afweet, maar alles mag duiden. En ook Visie kiest een cabaretier als haar nieuwe columnist. Dus misschien ga ik toch maar leerzame dingen zeggen." Hij schiet in de lach: "Dat sluit ik dan af met: 'Maar dat meen ik natuurlijk niet serieus.'"
Tim vindt het belangrijk om de waarheid in het niet-serieuze te laten zien. "Veel christenen denken dat 'serieus' ook altijd 'waar' is en vinden humor een lastige emotie. Want lachen is hetzelfde als spotten, toch? Maar laten we eerlijk zijn tegen elkaar: wij zijn niet zo vroom en perfect als we ons voordoen. De enige manier om die luchtballon door te prikken, is eens goed om jezelf lachen. Dat is oefenen in eerlijkheid, wat ik zie als mijn missie: ik zie, ik zie, wat jij ook wel ziet."
 

Lachspiegel

Niet alleen in een column of voor de klas, maar ook in zijn eigen leven zet Tim zaken graag voor de lachspiegel. Hij zit niet vaak in de put, maar op momenten dat het wel zo is, lacht hij graag om z'n sores. "Dan spreek ik mezelf toe: 'Tobber, moet je jezelf nou zien. Je bent niet ernstig ziek hoor, dat weet je wel hè?'"

Is God ook ergens in die moeilijke momenten?
"Zeker. Ondanks dat ik die momenten dan niet overzie of begrijp, geef ik me toch aan God over. Het alternatief – dat er niets is – lijkt me namelijk veel erger. Is dat een teken van zwakte?"
Peinzend filosofeert hij door: "Ik denk het niet. Cynici zeggen vaak dat christenen in God geloven omdat ze bang zijn voor de rauwheid van het leven. Maar dan antwoord ik: 'Inderdaad, en jij bent net zo bang. Maar blijf jij autonoom jezelf zijn, terwijl het leven aantoont dat jij de enige bent die geen grip heeft op jouw bestaan? Of waag je de sprong en geef je je over aan Iets wat groter is?'"

Heb je die worsteling zelf ook ervaren?

Grinnikend: "Nee joh, ik doe niet aan radicale verandering en revolutie." Dan serieus: "Gaandeweg heb ik wel ontdekt dat angst – 'vrees' is een beter woord – ook hoort bij het vertrouwen op God. Ik ben best heel evangelisch en blijmoedig, maar in mijn hart zit het bevindelijke besef dat God heilig is. Hij is veel genadiger dan wij ooit zouden kunnen bedenken, maar Hij doet nooit precies wat jij in je theologie bedacht had. Bij mij in ieder geval niet."
Voor het eerst tijdens het gesprek is Tim lange tijd stil. "Mijn angst of juist mijn zekerheid – ik moet ze allebei aan God overgeven. Het hangt allemaal niet van mij af; ook dat stukje van driehonderd woorden dat straks bij het oud papier ligt niet. Spreker en kunstenaar Otto de Bruijne zei pas: 'Als je niet om jezelf kunt lachen, heb je niets van het Evangelie begrepen.' Daar ben ik het roerend mee eens."

Tekst: Gerteke de Jong
Beeld: Gert-Jan van der Tuuk

Tim kort

Cabaretier Tim van Wijngaarden (33) is bekend als een van de drie heren van cabaretgroep Voorwaar. Nadat de groep in 2007 gestopt is, ging Tim verder als '(liedjes)cabaretier' Timzingt.
Tim groeide op in een hervormd gezin in Giessenburg als tweede van vier kinderen. Hij studeerde natuurkunde en filosofie en werkt als docent op een middelbare school.
Tim is getrouwd en heeft twee kinderen van 4 en 6. Het gezin kerkt in een evangelische gemeente.
Timzingt.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons