SGP staat in theorie vrouwen toe op kieslijst

in Christelijk Nieuws

De SGP kondigt vandaag aan haar reglement te veranderen. Hierdoor is het in theorie mogelijk dat vrouwen op de kieslijst kunnen komen.

Nieuw artikel
Het nieuwe artikel in het Algemeen Reglement van de partij geeft met verwijzing naar de uitspraak van de Hoge Raad aan dat het geslacht van de kandidaat niet bepalend mag zijn bij de selectie van kandidaten.

Effectieve maatregelen
De Hoge Raad bepaalde in april 2010 dat de SGP haar vrouwenstandpunt mag handhaven, maar dat de Staat effectieve maatregelen zou moeten nemen om te voorkomen dat vrouwen op basis van hun geslacht niet op de kieslijst kunnen belanden.

Wettelijke maatregelen mogelijk nog ingrijpender
De SGP laat in een verklaring weten zich genoodzaakt te zien om tot een oplossing te komen om te voorkomen dat de regering met wettelijke maatregelen zou komen.  Deze maatregelen zouden mogelijk ingrijpender zijn voor de partij

SGP kan formeel gezien niet voorkomen dat vrouwen op kieslijst belanden

Dit betekent echter niet dat er binnenkort vrouwen op de SGP-kieslijsten zullen staan. Het Hoofdbestuur van de partij verwacht niet dat SGP-vrouwen zich zullen kandideren. De innerlijke overtuiging van de partijgenoten is daarbij volgens het bestuur bepalend. De partij wijst op Bijbelse gronden vrouwen in de politiek af, maar kan formeel gezien niet voorkomen dat vrouwen op de lijst belanden. Daarnaast blijft de partij artikel 10 van het reglement, waarin staat dat het regeerambt vrouwen niet toekomt, handhaven.

'Wijs besluit in netelige kwestie'

SGP-leider van der Staaij zei in een reactie dat “het partijbestuur een wijs besluit heeft genomen in een netelige kwestie. De SGP is een beginselpartij die de naam heeft hoog te houden dat ze staat voor wat ze vindt. De tijd zal leren hoe de aanpassing praktisch uitpakt”, aldus Van der Staaij.

De kwestie wordt op 16 maart besproken met de leden op de partijdag.

 

Download hier het statement van Van der Staaij

Download hier de verklaring van het Hoofdbestuur

Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons