Pillen en gebed concurrenten?

God ontmoeten tijdens gebedsdiensten, maar ook in het ziekenhuis

in Geloven

De Apeldoornse predikant Willem Smouter heeft op internet richtlijnen voor gebedsgenezing gezet, op basis van de brochure ‘Gebed en genezing’ uit de charismatische rooms-katholieke hoek. Zo staat er: "In onze rijke landen is er een groeiende obsessie met gezondheid. Grotere welvaart en duurdere medische zorg levert niet perse meer geluk, maar vooral ook meer onzekerheid op."

Smouter vertelt aan Eva: “We moeten oppassen dat we van de medische zorg geen afgod maken. De vraag is of elke medische bijdrage zinvol is, zoals de griepprik. In elk geval is er de verleiding om te denken dat het allemaal in onze wereld maakbaar en haalbaar is. Maar laten we oppassen dat we er geen concurrenten van maken: of gebed of medicijnen. Het is niet zo dat je God wel ontmoet tijdens genezingsdiensten, maar niet in het ziekenhuis. Hij gaat over alles en wil dat je Hem in voor- en tegenspoed vertrouwt. Ondertussen gebruik je gewoon de middelen die er zijn.”

Baat het niet?
Smouter heeft niets met een houding van: ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. “God is dan een mogelijke optie, naast medicijngebruik. Als een gebed een middel is om iets te verkrijgen, dan is dat de dood van het geloof. Ik ken de werkelijkheid van gebedsgenezing en heb wonderen gezien. Het is geweldig. Maar als bidden slechts een middel is om iets te verkrijgen, dan is het magie, dat je kunt plaatsen in het rijtje van alternatieve geneeswijzen. Gebed is geen middel, maar een ontmoeting, een verlangen naar God. Bidden doe je om een intieme relatie met God te onderhouden, waarin je het van Hem verwacht.

Zoals Job: ‘Al wil Hij mij doden, ik blijf op Hem hopen.’ Natuurlijk: Hij is de Heer van al het leven, tot wie zouden wij anders gaan? Het is allebei: als je helemaal niets van God verwacht, denk je te klein van Hem. Als je verwacht dat je met bidden genezing kunt afdwingen, dan gebruik je het slechts als gereedschap.”

Biecht en zalving
In de katholieke brochure staat dat biecht en zalving samengaan. Een mooie gedachte, zegt Smouter: “Heling omvat Gods antwoord op onze zonden en wonden. Die moet je niet van elkaar willen scheiden. Tegelijk is er verschil. De vergeving is totaal en volkomen door het werk van Christus. Genezing is een klein voorproefje op de werkelijkheid die er straks is. Soms valt de genezing tegen of is gedeeltelijk. Straks, met een nieuwe hemel en aarde, zal alles volmaakt zijn.”

Bron: Eva
Lees ook: Richtlijnen voor gebed en genezing

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons