Ouders hoeven geen gehoorzaam kind

We hechten nog minder aan gehoorzaam kind dan in flowerpowertijd

in Geloven

Hoewel de maatschappij vaak om een strengere opvoeding roept, vinden ouders gehoorzaamheid bij hun kinderen niet belangrijk. Dat blijkt uit het Opvoedonderzoek van dagblad Trouw. Ze hechten nu zelfs nog minder waarde aan gehoorzaamheid dan dertig jaar geleden, vlak na de antiautoriaire hippietijd.

Niet het gehoorzame maar het stevige kind is nu het opvoedingsideaal, blijkt uit het Trouw Opvoedonderzoek. Trouw onderzocht welke eigenschappen ouders het belangrijkst vinden bij hun kinderen. Een dergelijk onderzoek was ook al eens gehouden in 1983. Toentertijd wilden ouders vooral dat hun kind mondig en zelfstandig was. Gehoorzaamheid, bescheidenheid en ijver waren sinds de flowerpowerperiode niet meer aan de orde.

Andermans kinderen
Hoewel gehoorzaamheid anno 2013 nog steeds geen prioriteit heeft, vindt 61 procent van de ondervraagde ouders wel dat kinderen van nu "door veel ouders te vrij worden gelaten". Daarmee bedoelen ze dan andermans kinderen: die zouden wél gehoorzamer mogen zijn. De meeste ouders zijn behoorlijk tevreden over hun eigen kinderen en manier van opvoeden: slechts 10 procent zou graag strenger willen zijn. Wel vindt 17 procent het lastig omgaan met regels en grenzen.

Eerlijkheid
'Eerlijkheid' is de eigenschap die ouders het meeste waarderen in hun kind. Daarna volgen rekening houden met anderen, rechtvaardigheid, verantwoordelijkheid, behulpzaamheid, zelfstandigheid en openheid. Ook kritisch, zelfbewust en actief scoren hoog.

Welke eigenschappen wil jij je kinderen meegeven?

Bron: Trouw/ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons