Nu ook vluchtkerk in Den Haag

Haagse kerk gekraakt voor opvang asielzoekers

in Christelijk Nieuws

Ook de vluchtelingen in Den Haag hebben nu een opvang in een kerk. Enkele sympathisanten van een groep uitgeprocedeerde vluchtelingen heeft in Den Haag een kerkgebouw gekraakt. Dat meldde een woordvoerder.

De krakers hebben de leegstaande kerk aan de Haagse Sportlaan zaterdag overgedragen aan de uitgeprocedeerde vluchtelingen. Die voerden maandenlang actie vanuit een tentenkamp aan de Koekamp bij het Malieveld in Den Haag. Het tentenkamp is in december op last van de rechter ontruimd door de politie omdat het voor de actievoerders te koud werd om er te verblijven.

Brandbrief
De actievoerders hebben geen verblijfsvergunning en willen of kunnen niet terug naar hun eigen land. Eerder hebben Haagse kerken een brandbrief aan de gemeente gestuurd waarin ze erop aandringen dat goede opvang wordt geregeld voor de groep. Na de ontruiming van het tentenkamp verbleven de asielzoekers op verschillende adressen.

Parochie
De krakers vinden dat er te weinig wordt gedaan om de asielzoekers onderdak te bieden. Door het kraken van de kerk willen ze daar iets aan doen. De kerk moet gaan dienen als tijdelijke opvang voor de groep. De eigenaar van de kerk, Parochie De Vier Evangelisten, is verrast door de kraak, maar staat er wel achter. "Deze mensen moeten geholpen worden. De overheid en de gemeente doen te weinig om ze te helpen", zegt verantwoordelijk pastoor Ad van der Helm.

 

Sloop
De Haagse kerk stond inmiddels al 4 jaar leeg. Het bestuur van de kerk wil het gebouw verkopen zodat het gesloopt kan worden en er appartementen kunnen worden gebouwd. De buurt is hier fel op tegen, en voerde afgelopen februari nog actie tegen de sloop van de kerk en de geplande nieuwbouwappartementen. Ook de VVD en het CDA zeggen voor behoud van de kerk te zijn.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons