Nieuwe Kerk weer even het centrum van Nederland

in Christelijk Nieuws

De Nieuwe Kerk in Amsterdam, tegenwoordig vooral expositieruimte, is op 30 april weer even het centrum van Nederland. Dan wordt Willem-Alexander er ingehuldigd (en niet 'gekroond', zoals weleens wordt gezegd) als opvolger van zijn moeder. Precies 33 jaar eerder zag hij, nog maar amper een puber, hoe zijn moeder er de eed op de grondwet aflegde, enkele uren nadat zijn grootmoeder Juliana de troonsafstand had getekend in het ernaast gelegen Paleis op de Dam.

De bevolking stemde enthousiast en luidruchtig in
Het moet meer dan spannend zijn geweest voor de jongen: het rumoer van het agressieve Amsterdam was tot in de kerk te horen. In 2002 drongen de stemmen van de mensen op straat ook door in de Nieuwe Kerk, nadat buiten op schermen te zien was geweest hoe de van verliefdheid glimmende troonopvolger zijn jawoord gaf aan de vrouw van zijn leven. Hoe anders was het toen: de bevolking stemde zo enthousiast en luidruchtig in, dat de dominee er een grap over maakte.

Kerk met koninklijke allure

De kerk stamt uit de vijftiende eeuw. In 1814 kreeg de Nieuwe Kerk haar koninklijke allure met de eedaflegging door Willem I. De inhuldiging heeft volgens de grondwet altijd in Amsterdam plaats, in een verenigde vergadering van de Eerste en Tweede Kamer. Met de inhuldiging wordt Willem-Alexander overigens geen koning. Hij is dat al vanaf het moment dat zijn moeder de akte van troonsafstand heeft ondertekend.

De eed

De eed die hij moet afleggen, luidt als volgt: "Ik zweer (of beloof) aan de volkeren van het Koninkrijk dat Ik het Statuut voor het Koninkrijk en de Grondwet steeds zal onderhouden en handhaven. Ik zweer (beloof) dat Ik de onafhankelijkheid en het grondgebied van het Koninkrijk met al Mijn vermogen zal verdedigen en bewaren; dat Ik de vrijheid en de rechten van alle Nederlanders en alle ingezetenen zal beschermen, en tot instandhouding en bevordering van de welvaart alle middelen zal aanwenden welke de wetten Mij ter beschikking stellen, zoals een goed en getrouw Koning schuldig is te doen. Zo waarlijk helpe Mij God almachtig" Maar "Dat beloof Ik!" mag ook.

 

Bron & foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons