Missionaris zoekt monnik

Andries Radio Symposium: Monnik of missionaris?

in Geloven

Leven vanuit aan de ene kant contemplatie, inkeer en gebed. En aan de andere kant gericht zijn op maatschappelijke betrokkenheid, oog voor de naaste en het uitdragen van het evangelie. Dat is mijn ideaal. Maar de combinatie van een missionaire monnik is niet vanzelfsprekend. Ook in de kerken lijkt er een tweedeling te ontstaan.

Onder druk van kerkverlating en secularisatie hoor je kerkleiders zeggen: “Dit is een tijd van oordeel, een tijd voor inkeer. Het is tijd om ons niet met aardse dingen bezig te houden, maar ons te richten om het hemelse, de dingen die boven zijn.” Zij wijzen erop dat het evangelie nooit een populaire boodschap zal worden. Anderen zeggen: “Juist deze tijd vraagt om nieuwe toewijding aan de samenleving en deze aarde en betrokkenheid bij de ander. Onze taak is het geloof weer relevant te maken voor mensen in deze tijd.” Wie heeft gelijk?

Tegenstelling
Aanstaande dinsdag hebben we hierover een mooi Andries Radio Symposium bij de EO: Monnik of missionaris. In het debatprogramma Deze Week neem ik met Koert van Bekkum, Henk Medema en Jan Hoek alvast een voorschot. Jan Hoek zet me aan het denken: “Het gevaar van deze tegenstelling is dat we er intern diep over verdeeld raken. Terwijl ik denk dat het niet nodig is. Jezus was niet bang voor bezoedeling met de wereld en slecht gezelschap. Hij was gedreven door de missie van zijn hemelse Vader. Als we ons daarop oriënteren, dan maken we van monnik of missionaris helemaal geen tegenstelling. De missionaris heeft de omgang met God van de monnik nodig.”

Uitkomen bij Jezus
Komende dinsdag hebben we ze allemaal bij elkaar: maatschappelijk betrokken christenen, bevlogen missionaire doeners, diepe denkers en kerkleiders die vinden dat we ons juist niet moeten laten uitdagen door de samenleving om ons heen. Ik verwacht een betrokken en stevig debat. En ik hoop dat we uitkomen bij Jezus: verbonden met de Vader, gericht op de wereld.

Deze Week, radio 5, zaterdag 19 januari, 20.30 uur
Andries Radio Symposium, 'Monnik of missionaris, dinsdag 22 januari, vanaf 15.15 uur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons