Massale kerksluiting dreigt in 2013

"600 tot 800 kerkgebouwen in de gevarenzone"

in Christelijk Nieuws

De komende jaren zullen honderden kerken hun deuren moeten sluiten of zelfs gesloopt worden. Dat voorziet Peter de Lange van de Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB). Zijn organisatie beheert meer dan 2000 kerkgebouwen.

Dat er kerken moeten sluiten door de ontkerklijking in Nederland is geen verrassing. Maar de crisis zorgt ervoor dat de sluiting en zefls sloop van gebouwen in een stroomversnelling komt.

Peter de Lange is zorgelijk, want het gaat niet goed. “Er komen steeds minder mensen naar de kerk en in deze crisis tijd geven de mensen die wel komen steeds minder geld. Neem bijvoorbeeld de actie Kerkbalans, een jaarlijkse actie, die levert steeds minder geld op”, zo zei hij voor de NOS-microfoon op radio 1.

En dus moeten de rentmeesters listen verzinnen om de gebouwen toch te kunnen onderhouden. Dat wordt steeds moeilijker, verzucht De Lange, die bij het grote publiek vooral bekend is als de advocaat van Laura het zeilmeisje. “Alles staat onder druk en dus moeten we het ook hebben over gedwongen verkoop, sluiting en sloop van kerken.”

De cijfers spreken boekdelen. De VKB beheert 2000 kerken, waarvan 600 tot 800 zich in de gevarenzone bevinden. Dat is 30 tot 40 procent. Niet alle kerken hoeven meteen de deuren te sluiten, maar herbestemming is dus voor iets minder dan de helft van de kerken aan de orde.

“Een boekhandel vonden wij wel een goed idee, zoals in Maastricht. Maar het gaat door de crisis ook niet goed met de boekhandel, dus dat is geen optie. Een ander kerkgenootschap in de kerk kan ook, maar dat lukt ook niet altijd. De kerk dicht, wind en waterdicht maken en dan hopen dat het over een aantal jaar beter gaat, zodat het gebouw behouden kan blijven. Maar ook dat is lang niet altijd een goede oplossing en dan moeten we helaas slopen.”

De VKB heeft een lijst gemaakt van kerken die absoluut behouden moeten blijven. Maar ook dat is geen garantie. “Ik hoop op creatieve oplossingen, denk aan voedselbanken, projecten, gooi de deuren meer open, want we hebben nu creatieve oplossingen nodig.”

 

Beluister de NOS radio-reportage

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons